Un miler de temporers i molt ben equipats
Treballen en grups de quinze persones perquè si hi hagués algun positiu no contagiés tothom
Els treballadors són majoritàriament de la demarcació
La baixada de producció també afecta l’arribada de temporers a la demarcació de Girona. Es preveu que aquest any n’hi hagin uns 1.000 (un miler menys que l’any passat) que provenen “majoritàriament de les comarques gironines”. Però tots aquests treballadors no s’acabaran incorporant a les explotacions fins a final d’aquest mes, que serà el moment àlgid de la collita.
Ara les explotacions ja tenen una bona part dels treballadors, el 60% dels que necessitaran. Hi treballen des de fa prop de tres mesos per ajudar a l’aclarida dels arbres o a posar malles, entre altres feines, segons explica Jordi Begudà, de l’empresa Begudà Fruits, que té camps a Torroella de Montgrí, la Tallada i Ullà. A Ullà ahir hi treballaven una trentena de persones, dividides en dos grups per poder respectar les mesures sanitàries per a la prevenció de la Covid-19.
Els temporers comencen a treballar cada dia a les set del matí. Ja arriben a l’explotació esmorzats de casa (per evitar contactes innecessaris). Una part provenen de la Bisbal, d’altres estan allotjats en uns apartaments que l’empresa té a Torroella i arriben al camp uns en furgonetes i altres en cotxes propis. Al magatzem, ja tenen preparats els seus EPI personalitzats, els barrets i malles de diferents colors segons el grup al qual els toca anar. Aquests grups s’han fet per si hi hagués algun positiu, perquè “no tots els treballadors es veiessin afectats” i no s’hagi de parar la collita.
Bouker i Abdelkader són dos temporers que ja fa anys que treballen amb l’empresa Begudà Fruits. Tots dos viuen a la Bisbal d’Empordà. Bouker fa nou temporades que cull poma i Abdelkader en fa set. Expliquen que aquest any la feina és més dura i tot va més lent, i reconeixen que treballen amb por, per la Covid.