Economia

La plaga del cargol poma arrasa un camp d'arròs del delta de l'Ebre

UP i SEO/Bird Life critiquen el govern per no haver actuat amb celeritat contra el mol·lusc invasor

«Des de fa onze mesos la plaga del cargol poma ha anat proliferant al marge esquerre del Delta, malgrat que l'administració diu que la població s'ha rebaixat un 90%», va denunciar el coordinador d'UP a les Terres de l'Ebre, Joan Montesó. Mentre que fa un any els exemplars de cargol poma es concentraven a les séquies i als desguassos, ara també se'n troben als arrossars. «Hi ha camps amb una densitat de més de quaranta cargols per metre quadrat, uns cargols que es mengen la planta d'arròs sencera», va assenyalar el responsable del sector de l'arròs d'UP, Raül Arques. De fet, els pagesos han fet proves tornant a plantar l'arròs a les finques afectades i en menys de vint-i-quatre hores se l'han tornat a menjar. «En alguns arrossars no es podrà cultivar mai més arròs», va manifestar Toni Rodríguez, un dels pagesos afectats.

Tot i que els arrossars afectats actualment es concentren a l'entorn de l'ermita de l'Aldea, UP tem que la plaga s'acabe escampant per tot el Delta i faci inviable el cultiu de l'arròs. A més, UP reclama indemnitzacions per als arrossaires afectats per la plaga. «No volem que aquesta plaga acabe repercutint sobre el pagès, com va passar amb el cranc roig», va dir Arques, que recorda que és una plaga «introduïda». Els danys d'aquest mol·lusc invasor afecten també el medi ambient, ja que es menja qualsevol tipus de planta aquàtica. «Devasta totes les plantes que té a la vora», va dir el coordinador de SEO, Ignasi Ripoll.

Retard en la contractació d'una brigada

UP i SEO/Bird Life sostenen que el govern s'ha relaxat en la lluita contra el cargol poma. Fa gairebé tres mesos que va finalitzar un pla d'ocupació amb una brigada de dotze persones que durant l'hivern van retirar exemplars i, tot i que la Delegació del Govern va assegurar que començaria un altre pla per mantenir la vigilància, encara no ho ha fet. «Hem perdut dos mesos molt valuosos», va dir Montesó. «Cal actuar de forma urgent», va afegir Ripoll. Així reclamen als departaments de Medi Ambient i Agricultura que activen de manera immediata mesures com ara la col·locació de filtres a les estacions de bombeig, que instal·len comportes a les xarxes de reg i desguassos, i que es contracte la brigada. De moment, els voluntaris de SEO extreuen cargols de les séquies, així com quatre membres de Forestal Catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia