L’Estat retalla 86 milions als fons per a polítiques actives d’ocupació de Catalunya el 2020
El Govern “no comparteix” la decisió i afirma que Catalunya és on s’han presentat més expedients de regulació d’ocupació
L’Estat ha retallat en 86 milions d’euros els fons per a polítiques actives d’ocupació que rebrà Catalunya el 2020. El Ministeri de Treball i Economia Social ha rebaixat el pes relatiu dels recursos distribuïts a les comunitats autònomes.
En el cas de Catalunya, l’Estat aportarà aquest any 302,5 milions d’euros, un 22,14% menys que els 388,5 milions de l’any passat. “No comprenem aquesta decisió i ens sembla del tot injustificada. Passar la tisora en els recursos que les administracions destinem a les persones treballadores i les empreses en un context laboral tan complicat com l’actual és intolerable”, ha manifestat el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani.
El cap del Departament ha assegurat que “no comparteix” els criteris que han portat a aquesta decisió i ha recordat que Catalunya és el territori de l’Estat on s’han presentat més expedients de regulació de l’ocupació. Així mateix, ha mostrat la seva preocupació pel “càstig addicional” que pateixen els treballadors.
El Govern ha denunciat que Catalunya s’ha vist perjudicada per una “doble retallada”, ja que s’han modificat els criteris objectius de distribució vigents amb una reducció dels percentatges que li corresponien pels blocs de formació del 20%.
En la conferència sectorial d’ocupació i assumptes laborals de l’Estat, el Govern també ha manifestat el seu desacord per la “manca de resposta” a la necessitat d’estabilitzar els planters d’orientadors dels serveis públics d’ocupació. És a dir, se segueixen mantenint mitjançant programes i amb poca estabilitat laboral els professionals que s’ocupen d’orientar les persones que busquen feina i no es pot avançar en la negociació per la seva incorporació de forma estable.
“És un contrasentit molt gran que professionals que s’ocupen dels serveis públics d’orientar persones cap a un treball estable i de qualitat, siguin precisament persones treballadores amb poca estabilitat”, ha manifestat El Homrani.
En total, l’Estat distribuirà prop de 895 milions d’euros a les comunitats autònomes, que aniran destinats a plans de formació, d’ocupació i de modernització. La major part dels fons, al voltant de 494 milions, aniran dirigits a treballadors desocupats.
Díaz ha instat les comunitats a tenir l’estratègia de polítiques actives a finals d’aquest any i ha assegurat que un dels “pilars” de la reconstrucció és la creació d’ocupació. En aquest sentit, ha afirmat que l’objectiu és buscar respostes “d’emergència” en el curt termini i una resposta “estratègica” pel futur.
Pimec critica la “retallada d’un 22%” dels fons per a polítiques actives d’ocupació
Recorda que els diners els paguen empreses i treballadors per formació i no es poden destinar a altres fins
RedaccióLa patronal de la petita i mitjana empresa (Pimec) ha criticat la “retallada d’un 22%” dels fons que l’Estat preveu destinar a Catalunya el 2020 per a polítiques actives d’ocupació, en el marc del repartiment que fa a les Comunitats Autònomes.
L’executiu estatal ha donat a conèixer avui la xifra, que suposa 86 milions d’euros menys que l’any passat. Pimec recorda que l’abril passat el govern espanyol va publicar un Reial Decret Llei que permetia que els fons destinats a la Formació Professional per l’ocupació servissin per finançar prestacions d’atur.
La patronal rebutja aquesta directriu, perquè, al seu parer, els fons els aporten empreses i treballadors per a la formació professional, i no poden desviar-se a altres finalitats.
Pimec considera que aquesta mesura “atempta” contra una de les polítiques estratègiques “més importants” del país en un moment que requereix “més que mai” una aposta “ferma i contundent” per la innovació, la reconversió i la transformació digital “que requereix el mercat de treball per superar l’actual situació amb garanties”.
La patronal creu que aquesta distribució de fons és “insuficient”, demana que es reforcin les polítiques de suport a l’ocupació i recorda que la mesura impacta “directament” sobre el sector de la formació, que ja pateix “problemes de tresoreria” pels “retards en els pagaments” de l’Administració.