Treball ajorna el tràmit dels ajuts als autònoms pel col·lapse del servidor
Les sol·licituds telemàtiques es podran reprendre a partir d’avui a les nou del matí
Les xarxes reflecteixen la indignació dels afectats per la saturació
L’allau de sol·licituds per rebre les ajudes de la Generalitat als autònoms que hagin patit en el seu negoci les conseqüències de la pandèmia va col·lapsar ahir el web del Departament de Treball. El fet que la dotació total sigui limitada, 20 milions d’euros, i que les bases indiquin que els diners, 2.000 per sol·licitud, s’atorgaran en ordre cronològic, va desfermar una cursa frenètica des de les nou del matí, hora en què s’obria el termini.
Per aquest motiu, el govern va decidir aturar la tramitació a primera hora de la tarda i va ajornar fins avui a les nou del matí la represa dels tràmits. La intenció és, segons Treball, “reforçar la plataforma tecnològica Vàlid, gestionada per l’AOC (Administració Oberta de Catalunya) del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, que permet autentificar els sol·licitants”.
El termini de presentació, teòricament, acaba d’aquí a deu dies, per bé que tothom dona per fet que la partida s’exhaurirà molt abans. Que hi hauria empentes per obtenir l’ajut, ja ho devia preveure el secretari general de Treball, Josep Ginesta, quan, comentant la mesura fa pocs dies, va fer una “crida a la coresponsabilitat”. Ginesta va defensar el procediment com a fórmula ideal per atorgar les subvencions amb la màxima celeritat.
Fonts del Departament van assegurar a aquest diari que l’excés de sol·licituds va saturar el servidor, de manera que aquest frenava automàticament tramitacions i indicava als sol·licitants que ho intentessin més tard. En molts casos, els interessats aconseguien omplir el formulari, però el tràmit es bloquejava en un pas posterior. Treball va explicar que la plataforma va donar “algunes incidències” a causa de “l’alta demanda simultània”, per la qual cosa i per tal “d’accelerar el procés”, els responsables d’aquesta via telemàtica reforçaran el sistema”. Sigui com sigui, fins a primera hora de la tarda s’havien pogut tramitar correctament 3.543 sol·licituds.
Però el mal ja estava fet. La frustració i l’enuig generalitzats van desencadenar una onada de protestes i queixes a les xarxes. Als testimonis que s’exclamaven per l’escassetat de la dotació, l’abast de la qual quedarà limitada a un màxim de 10.000 autònoms dels més de mig milió que hi ha a Catalunya, s’hi sumaven els que blasmaven el plantejament competitiu i la ineficàcia de l’atenció en línia. “Mètodes capitalistes”, “Jocs de la fam”, “Sistema impropi d’una democràcia europea” o “Cursa per una almoina” eren algunes de les expressions que feien servir els perjudicats a Twitter.
Per percebre l’ajut, que és compatible amb altres prestacions o subsidis públics o privats, cal tenir el domicili fiscal a Catalunya i que la base imposable de l’última declaració de la renda no superi els 35.000 euros. També cal que els guanys nets fins al setembre d’enguany siguin inferior als 13.125 euros. Aquesta partida se suma als 7,5 milions que la Generalitat va atorgar al març als autònoms que acreditessin pèrdues. En aquell cas va arribar a unes 8.800 persones.
Publicades les bases de la línia de suport al turisme
El Diari Oficial de la Generalitat va publicar ahir s les bases de la nova línia d’ajudes de 19 milions a empreses i autònoms del sector turístic. Segons el Departament d’Empresa i Coneixement, amb aquesta convocatòria el govern haurà destinat 32,5 milions en tres línies directes de subvenció per “garantir la continuïtat del sector”. La d’ara consisteix en un únic pagament destinat a guies de turisme, titulars d’establiment d’allotjaments turístics, agències de viatge, explotadors d’habitatge d’ús turístic i establiments i activitats d’interès turístic.
En aquest últim grup s’inclouen sectors com ara congressos i reunions, rutes guiades, cicloturisme, enoturisme, senderisme o activitats aquàtiques. Així, per exemple, els guies de turisme rebran 2.000 euros, mentre que els autònoms i les empreses d’altres col·lectius i amb una mitjana de fins a cinc treballadors rebran 5.000 euros.