Ultimàtum de Pimec perquè es permeti l’activitat
Alerta que pot acabar denunciant el govern davant dels tribunals
Demana un rescat ràpid i efectiu dels sectors
La patronal Pimec va instar ahir el govern a revisar les mesures que restringeixen l’activitat econòmica, especialment en sectors com ara el comerç, l’hostaleria i la restauració, l’oci o l’esport. El missatge del president de la patronal, Josep González, va ser clar: si no es renegocien aquestes limitacions dialogant, i tot i que no en tenen la intenció “ara mateix”, Pimec disposa d’assessorament jurídic que avalaria l’inici d’un procés judicial contra l’administració.
L’anunci es va fer durant un acte, amb el lema RescatxPimes RescatxAutònoms, que va tenir la presència de desenes de representants dels àmbits més perjudicats per les restriccions que el govern ha establert per contenir la pandèmia. També es va reclamar, tant a la Generalitat com al govern espanyol, que es posin en marxa mesures de compensació en forma d’ajudes directes i de bonificacions i exempcions fiscals per evitar fallides.
González va insistir que Pimec no vol engegar accions legals, “però sí dotar-se d’eines” per defensar que “la salut pública ha de ser compatible amb l’activitat empresarial”.
La presentació de l’informe jurídic relatiu a la responsabilitat patrimonial derivada de les mesures va anar a càrrec del catedràtic de dret administratiu de la Universitat de Girona Joan Manuel Trayter, que va recordar que les administracions estan sotmeses al control de jutges i tribunals i que estan obligades a rescabalar i indemnitzar pels danys, demostrables i avaluables, causats a particulars arran de la seva actuació. “Aquesta circumstància –va puntualitzar el catedràtic– es trenca quan hi ha una causa de força major i la de la pandèmia és la que argumentarà l’administració”. No obstant això, el jurista va indicar que la situació actual ja no és imprevisible i que el que està lesionant l’economia és “la gestió que se n’està fent”.
Al seu torn, tant el secretari general de Pimec, Antoni Cañete, com els portaveus sectorials van lamentar la ineficàcia d’alguns ajuts, com ara els crèdits ICO, “que han convertit els problemes de liquiditat en problemes de solvència”, en paraules d’Esteve Guerra, de Pimec Turisme. A més de l’ús massiu dels tests ràpids, també es va reclamar un pla de xoc en forma de rescat amb ajuts “ràpids, suficients i fàcilment tramitables”, fent al·lusió al caos que ha afectat els autònoms. Finalment, González, que va oferir assessorament als sectors o empreses que vulguin emprendre accions judicials per les restriccions, va llegir un manifest al qual ja s’han adherit 220 associacions, que reclama, a més del pla de xoc d’ajudes, que a les reunions del Procicat hi assisteixin, a més dels responsables de Salut i Interior, els d’Empresa i Coneixement i Treball.