Els reptes de les ciutats de l’era Covid, a debat en la Fira
El saló Smart City Live abordarà com remodelarà la pandèmia el panorama urbà i també el futur més enllà del coronavirus
El saló es desenvolupa de manera virtual, amb activitats en directe i a la carta
Fira de Barcelona va estrenar l’activitat firal de l’era Covid amb el saló d’emprenedors Biz i el Saló de l’Ocupació, que al setembre van tenir lloc conjuntament en format híbrid: Tornaven a ser presencials, però moltes de les activitats i conferències es van poder seguir online. A causa de les noves restriccions imposades per la pandèmia, no s’ha pogut fer el mateix amb la fira Smart City Expo World Congress, que demà i dimecres es farà en format estrictament virtual, però per als organitzadors era imprescindible que, malgrat tots els entrebancs, la principal trobada internacional sobre ciutats i solucions urbanes intel·ligents es pogués desenvolupar. De fet, és més necessària que mai, perquè debatrà els reptes de les urbs en l’era de la Covid-19 i com la pandèmia remodelarà el panorama urbà.
La fira, que en la seva versió digital s’ha batejat com a Smart City Live, també abordarà el futur més enllà del coronavirus: quin és el paper de la tecnologia per afrontar els grans reptes urbans, quines polítiques s’han d’aplicar per aconseguir una recuperació econòmica inclusiva o com s’han de redissenyar les ciutats perquè siguin més habitables, són algunes de les preguntes que intentarà respondre. Com reflexiona el director del saló, Ugo Valenti, “sens dubte la situació actual canviarà les ciutats i el seu funcionament, però pot fer-ho ajudant-nos a construir urbs amb millors serveis i recursos per als seus habitants i preparades per respondre a noves amenaces”. “Smart City Live és la nostra contribució en aquest projecte col·lectiu”, destaca. Per contribuir-hi, hi participaran nombrosos experts internacionals, companyies líders en el camp de la innovació urbana i representants governamental de diversos països.
Un cartell extens
Entre els experts que analitzaran l’impacte de la Covid-19 i la manera d’aconseguir ciutats més resilients, habitables i sostenibles, destaquen l’estrateg geopolític i fundador de FutureMap, Parag Khanna; el responsable d’Internet of Things, Robotics & Smart Cities al Fòrum Econòmic Mundial, Jeff Merrit o l’expert en planificació urbana Sameh Wahba. Entre les empreses participants hi ha Siemens, Seat, Shanghai Oriental Group o Sorigué. Dimecres s’atorgaran els premis World City Awards, que reconeixen idees i estratègies pioneres per aconseguir ciutats més sostenibles. Un total de 27 projectes internacionals han estat seleccionats com a finalistes. Enguany, els guardons arriben a la desena edició, com també ho fa el saló de ciutats intel·ligents.
Per adaptar-se als nous temps, Fira de Barcelona ha tancat un acord amb el grup Mediapro per crear una gran plataforma digital que emetrà les conferències i ponències tant en directe com després de la mostra, quan els inscrits en el saló podran accedir a un servei de continguts a la carta. “El nostre objectiu principal aquest any és oferir una plataforma per accelerar la recuperació dels ecosistemes urbans, a través d’un nou model que permeti, mitjançant el format digital, connectar tots els actors del nostre sector”, ha explicat el director del saló.