JOSEP M. ALBET I NOYA
VITIVINICULTOR I EXPRESIDENT DE LA DO PENEDÈS
“La DO Cava ens vol esmicolar”
“La DO Penedès podia haver demanat una compensació per la cessió de l’ús dels topònims Valls de l’Anoia i Foix”
“Des de Jaume Siurana no hi ha hagut cap càrrec amb criteri per defensar el sector”
45 anys dedicats al sector
Després de 45 anys dedicats al consell regulador, on ha estat vocal viticultor, vocal elaborador i president, ha presentat la dimissió després de perdre una votació sobre la cessió d’ús dels topònims del Penedès per part de la DO Cava. Diu que el sector veu que la superposició de DO és fatal per al sector.
El ple del consell regulador de la DO Penedès va aprovar a principi de desembre la cessió d’ús del topònim Valls de l’Anoia-Foix a la DO Cava, que va registrar la marca dins el pla estratègic de zonificació dels seus escumosos sense tenir en compte que aquest topònim formava part del plec de subzones de la DO Penedès. Josep Maria Albet va ser l’únic vocal del consell que s’hi va oposar. Va perdre per 11 vots a 1. Aquesta setmana ha presentat la dimissió.
Quina ha estat la motivació que l’ha empès a dimitir?
Després de 45 anys he fet tots els papers de l’auca al consell regulador, i vull estar els últims anys de la meva vida professional al costat del meu fill al celler. Però està clar que si no s’hagués produït el resultat d’aquesta votació potser hauria continuat una mica més.
Què volia evitar amb el seu vot?
Estem davant d’una important recessió i, acceptant aquesta cessió de topònims, que són propis de la DO Penedès, a una altra DO, hipotequem el futur del Penedès. I això passa quan, durant anys i anys, la DO Cava ha estat prohibint i perseguint explícitament l’ús de Penedès a les seves ampolles.
Què ha canviat?
Se’ls ha encès la bombeta quan s’han trobat amb 19 cellers que van sortir de la DO Cava per fer Clàssic Penedès i un grup de deu cellers que han creat la marca Corpinnat, que vol dir el Cor del Penedès... Ara resulta que volen fer això mateix i, per fer-ho, ens han d’esmicolar a nosaltres. La marca Valls de l’Anoia-Foix fa ús dels dos topònims que inclouen la vall central on es produeix el 80% de la vinya del Penedès. Amb aquesta jugada la DO Cava anul·la i anorrea els elaboradors d’escumosos Clàssic Penedès, que, paradoxalment, estan sota el paraigua de la DO que aprova la cessió gratuïtament.
Què hauria demanat a canvi?
La DO Penedès podia haver demanat una compensació... El concepte de gran reserva és d’ús comú per a tots els vins, però en el cas dels escumosos és d’ús exclusiu de la DO Cava. Sembla poc ètic, no?
Què busca la DO Cava?
Ells encara somien que els de Clàssic Penedès i Corpinnat tornem a la DO Cava... Però això és somiar truites. Jo crec que en aquest moment cap dels elaboradors que vam sortir hi tornaríem.
Què passarà ara al consell regulador? Qui el substituirà?
El meu substitut és Agustí Torelló.
Elaborador de Clàssic Penedès.
Sí. Ja veurem què passarà. Aquesta situació és molt anòmala. Jo puc entendre els viticultors que venen més raïm a Cava, i els elaboradors que fan cava, però als que fan Clàssic Penedès i van votar a favor d’aquesta cessió no els entenc. S’arruguen davant la seguretat d’una DO que parla en castellà.
I amb el projecte de la nova DO?
Ara els elaboradors d’escumosos que estem fora de la DO Cava tenim poques possibilitats. Hem de ser capaços de crear una nova DO.
La veu viable?
Ens posaran tots els entrebancs que puguin.
Confia en l’Incavi?
L’Incavi ens ha demostrat que des que Jaume Ciurana el va fundar no hi ha hagut ningú amb prou criteri i amb mirada llarga per defensar el sector.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.