La pròrroga dels ERTO fins a finals de maig, encarrilada
El govern estatal i els agents socials constaten en una primera cimera que cal allargar la mesura però discrepen del com
Els empresaris vinculen l’acord a poder flexibilitzar els acomiadaments
Uns i altres no han volgut utilitzar l’expressió preacord per considerar-la prematura, però govern estatal, patronal i sindicats han mostrat la seva predisposició a pactar una pròrroga de la regulació dels expedients de regulació temporal d’ocupació, ja coneguts per gairebé tothom com a ERTO, que expira el 31 de gener. Amb el sentiment compartit que, ara mateix, aquest mecanisme és poc menys que indispensable per com a mínim esmorteir l’impacte que està tenint la pandèmia sobre el mercat laboral, les tres parts es van reunir ahir per abordar la qüestió. Una cimera de la qual va sortir el convenciment que cal estendre la vigència de la mesura fins ben bé el 31 de maig, tot i que encara hi ha diferències entre agents socials i executiu en la manera de fer-ho.
Dilluns està prevista una altra trobada, per intentar avançar en una entesa que es voldria segellar abans del dia 15 d’aquest mes. “Si no s’arriba a un acord aquell dia, que almenys estigui perfectament encarrilat”, reblaven fonts del Ministeri de Treball i Economia Social
La posició de sortida del govern de Pedro Sánchez és la d’allargar el termini amb unes condicions similars a les ja vigents. Això voldria dir, per exemple, mantenir les mesures extraordinàries que es van acordar al setembre en matèria de protecció per atur, garantint l’accés a la prestació sense el període de carència, o que no computi el temps consumit fins al gener del 2022.
Als sindicats aquesta música, d’entrada, els sona bé, tot i que voldrien fer-hi alguns retocs. Segons la UGT, la pròrroga de l’actual model seria “positiva”, però alerta que cal estudiar la lletra petita per veure si hi ha algun ajustament per reduir costos per part de l’Estat. CCOO, per la seva banda, sosté que cal polir alguns elements tècnics, com ara una redacció “més clara” en alguns aspectes de la regulació per evitar problemes d’interpretació.
Qui més esmenes vol fer, però, és la patronal, que voldria que s’eliminés l’actual disposició que obliga les empreses que s’han acollit a un ERTO a mantenir els llocs de feina durant sis mesos, sota amenaça d’haver de retornar totes les exempcions rebudes. “Ens agradi o no, hi haurà d’haver ajustaments a les plantilles”, advertia ahir el president de la CEOE, Antonio Garamendi. Els sindicats no volen ni sentir a parlar, però, d’aixecar aquesta clàusula de l’acord.
LA XIFRA
La pujada del salari mínim, aparcada
En la reunió d’ahir entre l’executiu espanyol, els sindicats i la patronal també s’havia de parlar de l’actualització a l’alça del salari mínim interprofessional, que està prorrogat en els 950 euros bruts mensuals. Els sindicats, com ara la UGT, volen una puja que vagi més enllà del 0,9% previst per a les pensions i els sous públics, i que el situï en el llindar dels 1.000 euros. Les intencions, almenys inicials, del govern de Sánchez són no obrir ara aquesta carpeta i, de fet, en la trobada d’ahir finalment no se’n va parlar. En tot això, els sindicats asseguren que no transigiran i que defensaran la reclamació fins a les últimes conseqüències. “Podem pujar-lo ara i mantenir la pau social, o ja veurem”, advertia el secretari general de la UGT Pepe Álvarez.