El temporal compromet uns anys de la collita de l’oliva
En algunes zones les pèrdues s’estimen en més de 4.300 euros per hectàrea
Les vinyes i la fruita dolça, en canvi, trauran profit de la neu, que aporta una bona reserva d’aigua per al bon temps
Les oliveres han estat les grans damnificades del camp amb el pas del temporal Filomena. La càrrega de neu que han hagut de suportar les capçades dels arbres, que conserven la fulla i que per tant poden acumular gruixos i pesos importants, han trinxat moltes branques i comprometen no tan sols la collita vinent sinó la producció dels pròxims anys del sector. Miquel Piñol, coordinador territorial a les Terres de l’Ebre d’Unió de pagesos, explica que encara no es pot fer un balanç complet de l’afectació perquè hi ha moltes finques a les quals no es pot accedir ni amb tractors i que només s’han pogut avaluar les que són a peu de carretera. Algunes estimacions provisionals indiquen, per exemple, que a la Terra Alta han quedat afectats fins a un 90% dels conreus i que de les 5.700 hectàrees, n’hi ha unes 3.500 que han patit seriosament el temporal. Encara hi ha llocs on el gruix de neu supera els 40 centímetres, precisa Piñol. Això genera “efecte congelador” i no serà fins d’aquí a uns dies quan es podrà comprovar si les oliveres i les seves branques s’han cremat per efecte del fred.
A les comarques amb més afectació, com les Garrigues, el Priorat, la Ribera d’Ebre, el Segrià, la Terra Alta i l’Urgell, el fantasma de les glaçades del 2001 pesa sobre els olivaters. Per Piñol, caldrà un pla de regeneració dels arbres, com aleshores, perquè “hi haurà oliveres que trigaran tres o quatre anys a refer-se i a fer prou massa foliar per recuperar la producció”. De moment, el portaveu d’Unió de Pagesos creu que la pèrdua podria ser d’uns 4.300 euros per hectàrea, sense comptar el cost de la regeneració dels arbres.
Per sort, segons Antoni Galceran, responsable d’oli d’oliva de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), la collita d’enguany ha resultat relativament poc afectada perquè pràcticament havia acabat. Amb tot, els afectats de les diferents DO catalanes estan organitzant un front comú per demanar les ajudes necessàries. Ramon Bonet, coordinador d’UP a les Garrigues, assegura que estan en converses amb el Departament d’Agricultura, especialment per fer-hi arribar la magnitud dels danys. “Som conscients –subratlla– de les limitacions pressupostàries, però hem de treballar conjuntament per trobar solucions a la problemàtica”, que, assegura, és “pitjor” del que es podia esperar. De fet, si baixa massa la temperatura en les pròximes nits es poden trobar “en la mateixa situació que el 2001, en què el fred va matar bona part de les oliveres”. Al contrari del que passa amb alguns fruiters, que poden habilitar malles contra la calamarsa, no hi ha protecció possible de les oliveres contra el fred i les inclemències climàtiques. L’única esperança són les ajudes i, en part, les assegurances, que, indica Bonet, “són millorables” perquè no tothom les pot contractar. “A més –postil·la–, no tot són diners i per això hem demanat la reunió amb el departament.”
A l’altra banda dels efectes hi ha un altre dels conreus catalans emblemàtics, el de la vinya, que resultarà beneficiada pels gruixos de neu perquè el fred no l’afecta especialment. Joan Santó, responsable nacional del sector de la vinya i el vi d’UP, recorda que ara mateix la vinya està “en aturada hivernal” i que aprofitarà el temporal per fer reserva d’aigua. “Si hi ha algun efecte, és beneficiós”, assegura, al marge dels perjudicis que el mal temps ha provocat en els desplaçaments per fer les feines del camp i sinistres en algunes estructures.
Finalment, l’altra activitat amb força contratemps ha estat la ramaderia. Els ramaders es van exclamar per la falta de mitjans pel que fa a comunicacions i subministraments.
LES FRASES
“Any de neu, any de Déu” per a la fruita i el gra
En contrast amb la consternació dels olivaters, els pagesos que depenen de la fruita dolça reconeixen que el seu producte agrairà la neu. Bernat Ramon, responsable del sector de la fruita dolça d’Unió de Pagesos, assegurava que la fruita “vol fred” i que els centímetres de neu “deixaran bona saó”. Tampoc no han tingut incidents en les estructures, ja que “les malles estaven recollides”. Per la seva banda, Rafael Espanyol, el seu homòleg a UP per a la fuita seca, assegurava ahir que al Camp de Tarragona, i concretament en zones d’avellaner, com la Selva del Camp, el Morell o Riudoms, no va nevar: “Va caure aigua bona en forma de pluja fina”, que serà ben aprofitada per combatre la calor que genera el canvi climàtic en èpoques més caloroses. Tampoc s’han detectat, de moment, danys rellevants en ametllers i garrofers.
Al seu torn, Santi Caudevilla, responsable nacional del sector de cereals i herbacis d’UP, també subratllava que la neu i l’aigua del temporal han estat beneficioses per al gra, “tret de si hi havia blat de moro sense collir”. La reserva d’aigua, va dir, és positiva i ajuda a descompactar el terreny i a minimitzar les plagues. Des de la Federació de Cooperatives Agràries, a més, descartaven danys importants als arrossars del Delta de l’Ebre.