La Cambra de Barcelona reclama 662 milions a l’Estat en ajudes directes
Insta el govern a fer polítiques expansives i a exhaurir el límit de dèficit
Roca felicita Eines Pimec, la candidatura de l’ANC que aspira a presidir la patronal
La Cambra de Comerç de Barcelona va reclamar ahir 662 milions a l’Estat en forma d’ajudes directes als sectors afectats per les res restriccions instaurades per la Generalitat per lluitar contra la pandèmia i que es preveu que es perllonguin fins a final de març. Mònica Roca, nova presidenta de la Cambra com a relleu de Joan Canadell i que ahir es va estrenar en la presentació de l’informe de conjuntura de la institució, va justificar aquesta demanda de recursos, que s’haurien de transferir a la Generalitat perquè fos el govern català qui els gestionés, després d’explicar les estimacions que el seu gabinet d’estudis, encapçalat per Joan Ramon Rovira, ha fet de les pèrdues que s’han produït en diversos àmbits de l’activitat. Així, sense comptar les despeses de personal que estan cobrint els ERTO, la Cambra calcula que el conjunt de les empreses i autònoms han perdut uns 2.071 milions en el període de restriccions, dels quals l’entitat considera que el sector públic n’hauria de cobrir almenys un 80% (1.657 milions).
La Cambra creu que la Generalitat ja ha cobert un 60% d’aquestes pèrdues amb els ajuts directes concedits fins ara, que sumen 995 milions, i que inclouen el recent paquet de 488 milions aprovat a final de gener, per la qual cosa hauria de ser l’Estat, que, en paraules de Roca, “hauria de crear un fons Covid, ja que és qui té accés als mercats i als fons MEDE”, qui hauria d’assumir aquestes ajudes. Alhora, Roca va instar la Generalitat a “aprofitar tot el marge fiscal” i arribar al límit permès del dèficit de l’1,1% per a enguany, ja que “si hi ha algun moment per fer polítiques expansives, és aquest”.
Finalment, Roca es va felicitar per l’anunci de la candidatura sobiranista Eines Pimec, anàloga a la d’Eines de País, la mateixa a la qual pertany i que va guanyar les eleccions a la Cambra fa dos anys. La iniciativa aspira a les eleccions de la patronal, que se celebraran el 23 de febrer, després de la renúncia per sorpresa per part de l’històric president de l’organització, Josep González, que es va conèixer dimarts al vespre. La iniciativa, impulsada des de l’Assemblea Nacional Catalana, disputarà la presidència a la proposta continuista liderada per Antoni Cañete.
L’Estat, a la cua d’Europa en ajuts
L’Estat espanyol és el membre de la zona euro que menys recursos públics ha destinat en relació al seu PIB per pal·liar els efectes de la crisi sanitària en l’economia. Així ho posa de manifest l’últim butlletí econòmic del Banc Central Europeu (BCE), que revela que l’Estat ha destinat a aquestes mesures un 1,3% del PIB, davant d’una mitjana de la zona euro del 4%, segons dades de la Comissió Europea. Els càlculs del BCE difereixen força dels del govern espanyol, que assegura que el percentatge és d’un 5,5% del PIB i que argumenta diferències de criteri entre països en informar sobre els recursos utilitzats.