Un 10% menys de bars i restaurants aquest estiu a les comarques gironines
El sector calcula que caldran cinc anys per tornar a les xifres d’abans de la Covid-19
La Federació d’Hostaleria de les Comarques Gironines (FHCG) calcula que entre 450 i 500 bars i restaurants de les comarques gironines ja no aixecaran la persiana aquest estiu pels efectes de la pandèmia. Això suposa un 10% del total que hi ha a la demarcació. El president de la FHCG, Antoni Escudero, lamenta que el cop que ha suposat la crisi sanitària ha afectat molts petits hostalers, que han vist “impossible” mantenir l’activitat. A més, Escudero dona per fet que es treballarà, com a molt, la meitat que el 2019. De fet, des de la federació calculen que caldran uns cinc anys per tornar a les xifres d’ocupació i activitat de fa dos anys.
Escudero reconeix que hi ha un cert “excés” d’establiments de restauració a les comarques gironines. En aquest sentit, assenyala que aquest sector ha estat un “refugi” per a aquelles persones que s’havien quedat sense feina. “Tothom es veia amb cor de muntar un bar, una cafeteria o un restaurant. Sortien com bolets”, concreta. Escudero lamenta que aquests negocis són els que “han patit més”, ja que al darrere hi sol haver només els estalvis d’un particular o una família. “Molts han anat tirant a base de pòlisses de crèdit, però el cop de la pandèmia els ha fet molt mal”, diu.
No es poden ajustar més
El president de la FHCG també explica que els empresaris “ja no es poden ajustar més” i no pronostica una rebaixa important dels preus ni en la restauració ni tampoc en els hotels de la Costa Brava. “Aquí s’estava treballant molt barat. Aquesta era una de les queixes que nosaltres sempre hem posat sobre la taula. Ara, el marge per ajustar és molt petit”, assenyala.
Tot i això, Escudero espera que amb la vacunació es vagi “recuperant la confiança” i l’hostaleria gironina pugui fer un “bon estiu”, ja que tenen clar que la Setmana Santa “serà complicada”.