Els experts alerten de la fragilitat de l’economia
Demanen que el nou executiu prioritzi l’atenció als sectors més danyats
Els economistes recuperen molt lentament la confiança en el futur de l’economia i en qualsevol cas no esperen gaires alegries abans de final d’any. Alhora, insten el govern català a posar fil a l’agulla pel que fa als temes que consideren prioritaris, encapçalats pel suport als sectors més danyats per la pandèmia i el combat contra l’atur.
Així s’explicita en l’enquesta periòdica que fa el Col·legi d’Economistes de Catalunya per prendre el pols dels professionals de l’economia, en relació amb les seves valoracions i perspectives i l’evolució d’aquestes en el temps. En aquesta ocasió, segons va explicar Xavier Segura, responsable de l’estudi, l’enquesta ha estat resposta per més de 1.300 economistes de tot el territori entre l’11 de febrer i el 10 de març, i, tot i que en general els experts consideren que la situació econòmica és pitjor que fa un any (88%), la dada és millor que la de l’enquesta passada, la de la tardor, en què un 92,6% constataven el greu deteriorament de l’economia.
De fet, per ells, l’impacte de la pandèmia és, amb diferència, el principal problema del país ara mateix, seguit de la situació política, un aspecte que guanya posicions respecte a estudis previs i avança l’atur, que passa a tercera posició quant a gravetat dels problemes.
En general, els economistes catalans encara suspenen la gestió de les administracions públiques (locals, nacionals, estatals i europees) i fan diferents propostes en funció de cada territori. Així, des de la demarcació de Barcelona, els professionals veuen necessari posar l’accent en la digitalització empresarial, especialment a les pimes, i també creuen que cal impulsar la indústria 4.0. A Girona, en canvi, els enquestats posen l’accent en les ajudes a l’empresariat de la demarcació, i a Lleida el focus se centra més en la indústria agroalimentària i la millora de les infraestructures com a objectius principals. Finalment, a Tarragona, gairebé la meitat dels economistes esperen que la recuperació del sector de serveis es produeixi durant la segona part de l’exercici en curs i un percentatge semblant creu que caldrà esperar fins al 2022.
D’altra banda, ahir mateix el baròmetre de la Cambra de Comerç de Barcelona destacava que la indústria catalana es recupera de la pandèmia i que va registrar al gener el primer augment en producció interanual des de l’octubre, però alertava que el teixit empresarial continua estancat des de l’inici de la segona onada de la pandèmia.