Repsol invertirà fins al 2025 1.400 milions a Tarragona
Els invertirà en projectes de transició energètica i dins el pla estratègic 2021-2025 del grup i amb el suport dels fons Next Generation europeus
El pla preveu una inversió global de 18.300 milions
El pla d’inversions de la companyia petroquímica Repsol al complex de Tarragona inclou una partida de 1.400 milions d’euros en el termini 2021-2025, segons va explicar el president del grup, Antoni Brufau, en una presentació recent a Vila-seca. La inversió global d’aquest pla als diferents centres productius que Repsol té al món és de 18.300 milions, de manera que la inversió al polígon petroquímic de Tarragona representa vora el 8% del total. El document, segona ha explicat la companyia, marca la transformació de Repsol en els propers anys i suposarà una acceleració en la transició energètica per continuar avançant amb èxit en l’objectiu d’assolir zero emissions netes el 2050.
Els projectes previstos al complex industrial de Tarragona estan centrats principalment en l’economia circular i sumen la inversió de més de 1.400 milions d’euros en els pròxims cinc anys. Segons Repsol, el complex ja ha iniciat la seva transformació per esdevenir un pol multienergètic, i preveu iniciatives com la producció d’un primer lot de biojet, un biocombustible emprat en el sector aeronàutic, i la primera planta de la península Ibèrica per a la fabricació de polímers d’alta resistència a l’impacte. A banda, els plans de la companyia inclouen també la construcció d’una planta de producció de biocombustibles avançats, una instal·lació per produir plàstics a partir de materials reciclats, que s’han recuperat després d’un consum anterior, així com la implementació de tecnologies de millora de l’eficiència en el consum de matèries primeres i d’energia al llarg dels diversos processos productius.
En els darrers cinc anys, Repsol ha invertit un total de 558 milions d’euros en les diferents plantes productives del complex industrial de Tarragona, que inclou instal·lacions en el polígon petroquímic nord i el sud, més a tocar de la costa. La companyia dona feina a un total de 7.500 persones, entre llocs de treball directes i indirectes, segons xifres de la mateixa companyia energètica. En termes generals, representa prop del 40% del trànsit al port de Tarragona i el pes del complex industrial en el producte interior brut (PIB) de Catalunya és superior al 2%, segons estimacions de Repsol.
Dins el pla estratègic 2021-2025 que el grup va presentar a finals d’any, les plantes industrials “seguiran evolucionant per transformar-se en hubs multienergètics capaços de generar productes de baixa, nul·la o fins i tot negativa petjada de carboni”.
LES XIFRES
Els 11 projectes de Cal·lípolis sumen 259,5 milions
El president de Repsol, Antoni Brufau, va participar a finals de març en l’acte de presentació del projecte Cal·lípolis Next Generation, un pla per a la recuperació econòmica de la demarcació en què, juntament amb Repsol, participen el Port de Tarragona i l’Ajuntament de Vila-seca. El projecte planteja convertir en zona industrial, logística però també turística un espai situat entre la Pineda i el port de Tarragona. Per fer-ho realitat, les tres entitats han presentat un conjunt d’11 projectes amb un import total de 259,5 milions d’euros, dels quals 41 milions corresponen a les iniciatives plantejades per Repsol. Està previst, en aquest sentit, aspirar als ajuts europeus Next Generation.
Entre d’altres, Cal·lípolis inclou la urbanització d’una nova zona d’activitats logístiques (ZAL) a l’àrea i la recuperació d’un espai protegit entre la platja de la Pineda i el port, i que ja està inclòs en la Xarxa Natura 2000. També s’ha dissenyat la instal·lació d’una nova escullera de biòtops i un nou contradic dels Prats. Repsol planteja dos grans dipòsits soterrats dins el pla d’ampliació de les instal·lacions portuàries.