estat espanyol
El Banc d’Espanya preveu ara més creixement pel fre de la pandèmia
El Banc d’Espanya ha revisat a l’alça les seves projeccions macroeconòmiques per la menor incidència de la pandèmia, l’avenç de la vacunació i la major absorció prevista dels fons europeus, amb la qual cosa ha elevat al 6,2% el creixement per al 2021, al 5,8% el del 2022 i a l’1,8% el del 2023. L’entitat va publicar ahir el seu informe trimestral de l’economia espanyola, en el qual avança a finals del 2022 la recuperació del nivell del PIB previ a la crisi sanitària, mentre que per a finals de 2023 estarà un 1,9% per sobre del nivell prepandèmia.
En línia amb les previsions oficials, l’entitat considera que cap a finals del mes d’agost hi haurà vacunada el 70% de la població, la qual cosa permetrà avançar cap a la desaparició de les mesures de contenció a finals de 2021 i que l’activitat domèstica deixi de dependre de condicionants epidemiològics. En aquest context, també ha millorat la previsió de la taxa d’atur, que rebaixa al 15,6% per al 2021, al 14,7% per al 2022 i al 13,7% per al 2023, a causa fonamentalment de l’efecte de la recent pròrroga dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) fins al setembre, segons va explicar el director general d’Economia i Estadística, Óscar Arce. El Banc d’Espanya calcula que els fons de recuperació de la Unió Europea (UE) tindran un impacte positiu sobre el nivell de PIB d’1 punt percentual el 2021, 2,4 punts el 2022 i 1,8 punts el 2023.
La recuperació ha anat guanyant força durant el segon trimestre a mesura que la pandèmia ha tingut una evolució més favorable i s’ha avançat en la immunització de la població. Els nivells d’ocupació han augmentat, fet que s’ha notat en un increment del nombre d’hores efectivament treballades, tot i que l’evolució per sectors continua sent molt heterogènia, ja que l’hostaleria continua encara molt lluny dels nivells previs a la crisi. Les perspectives sobre la temporada turística estival continuen envoltades d’“una incertesa molt significativa”, associada a l’evolució de la pandèmia, segons l’organisme.