L’hostaleria de Girona somriu per Sant Joan
La Costa Brava central, quasi plena de turisme de proximitat
L’ocupació al Ripollès ha assolit cotes del 90%
La Costa Brava central i les zones de muntanya de les comarques de Girona han tornat a registrar “molt bones ocupacions” –de fins el 95%– durant el pont de Sant Joan, segons informa l’ACN. Al Baix Empordà, a la Costa Brava central, han somrigut pel turisme de proximitat, mentre que al Ripollès l’ocupació ha escalat fins a registres del 90%.
Les expectatives eren altes per les cues de dimecres en l’operació sortida i el que ha caracteritzat aquests darrers dies ha estat la gran quantitat de turisme de proximitat que s’ha mogut per Catalunya. La majoria han estat famílies de Barcelona i la seva àrea metropolitana, les que han visitat municipis del Baix Empordà com ara Platja d’Aro i Palamós. En aquesta zona s’han registrat ocupacions de fins al 95%, com ja és habitual. Això es deu al fet que la majoria de visitants són de proximitat, ja siguin d’altres demarcacions o bé de la Catalunya del Nord.
La gerent del Grup Costa Brava Centre, Judit Lloberol, destaca que el sector està “satisfet” especialment per la resposta del client des de Setmana Santa i amb les previsions que hi ha de cara a l’estiu, quan preveuen superar el 85% d’ocupació i allargar la temporada fins al setembre. L’optimisme també és present al Ripollès. El president de l’associació d’hostaleria d’aquesta comarca, Fran Barroso, afirma que el nivell de reserves –i de més dies d’estada– és “bo” per a la segona setmana de juliol i el mes d’agost.
Satisfacció a muntanya
A muntanya van tenir molta feina per atendre els visitants, sobretot en localitats de les comarques de Cerdanya, el Ripollès i la Garrotxa. La presidenta de l’Associació d’Hotels i Càmpings de la Cerdanya, Núria Vidal, explica que el cap de setmana van superar el 75% d’ocupació i que l’arribada de visitants havia anat en augment a partir de dissabte i amb l’anunci de bon temps, entre altres causes. La majoria de turistes ho feien amb mascareta, tot i que des de dissabte dur-la a l’aire lliure no és obligatori. “La gent és molt prudent”, diu Vidal.
Al Ripollès, l’ocupació va voltar el 90% i va anar de menys a més visitants, segons afirma Fran Barroso. “Des de dijous l’afluència ha anat augmentant i el cap de setmana hem tingut una influència important, estem contents”, explica el president de l’associació d’hostaleria, que destaca l’arribada de molt de turisme català. A Planoles, segons va exposar l’alcalde, David Verge, hi va haver feina per a tot el sector turístic i comercial. “Tot ha anat molt bé.”
Un dels sectors que també ha funcionat aquest pont de Sant Joan han estat els restaurants, que en algunes localitats han aconseguit el 100% de l’ocupació, segons detalla la portaveu de la Federació d’Hostaleria de les Comarques Gironines, Marina Figueras.
LA FRASE
LA XIFRA
Esperen el públic estranger
La creu del pont de Sant Joan a les comarques gironines són, en canvi, la zona sud de la Costa Brava i parts de la del nord. Es tracta de localitats que depenen encara molt del públic estranger. “Amb els de casa no en fem prou per omplir les 30.000 places que hi ha a la Costa Brava sud”, assenyala la portaveu de la Federació d’Hostaleria de les Comarques Gironines (FHCG), Marina Figueras. Localitats com ara Lloret de Mar i Blanes (Selva) i Roses (Alt Empordà) són algunes de les més afectades, perquè tenen grans complexos hotelers que depenen especialment dels operadors turístics.
Figueras té esperança que ja han començat a treballar les primeres empreses d’aquest sector. Afirma que l’arribada del client francès de mica en mica es va recuperant, però “que encara està lluny dels que venien el 2019”.
A Lloret, per exemple, confien a superar els 172.067 viatgers de l’estiu del 2020 –el 2019, n’havien estat 429.639–. Des de fa nou dies el gremi d’hostaleria i l’Ajuntament ofereixen fer la PCR al turista estranger abans de tornar-se’n cap a casa.