Economia

Sánchez insta a donar una resposta “a nivell europeu” a l’increment de preu de l’electricitat

El cap del govern espanyol demana a la UE que obri el debat sobre el marc normatiu del mercat energètic

Els líders dels 9 estats euromediterranis aborden el canvi climàtic, les migracions i la defensa en una cimera a Atenes

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aposta per donar una resposta comuna europea al problema que suposa l’escalada de preu de l’energia elèctrica perquè fer-ho d’aquesta manera pot ser més eficient que amb actuacions de cada Estat per separat.

El preu de la llum ha estat un dels assumptes que els governants dels nou països euromediterranis han tractat aquest divendres a la cimera de l’EuroMed 9 a Atenes. Segons fonts de la delegació espanyola, aquesta qüestió s’ha abordat a la primera part de la trobada, que s’ha dedicat en la seva integritat al repte del canvi climàtic. El primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, i el seu homòleg italià, Mario Draghi, han posat damunt la taula les conseqüències de la pujada de preu de l’electricitat i la necessitat de fer front a aquesta situació.

Sánchez s’ha sumat a aquesta demanda i ha posat l’accent en la conveniència d’una actuació conjunta de la Unió Europea (UE). El cap de govern espanyol ha considerat que es poden aconseguir solucions més efectives amb respostes conjuntes dels 27 en lloc de d’actuacions individuals de cada soci comunitari amb els seus instruments d’àmbit estatal.

En una compareixença posterior a la reunió, Sánchez ha remarcat que l’increment del preu de l’energia és “un problema europeu” i, per tant, cal trobar-hi “solucions a nivell europeu”. “És així com podrem fer valdre el nostre pes específic en les relacions internacionals de cara a l’autonomia estratègica”, ha afegit. Segons ell, d’aquest manera es podran “oferir respostes més eficaces”.

A més, ha instat el bloc comunitari a “obrir el debat” sobre el marc normatiu del mercat energètic si es vol fer una transició ecològica justa. “Cal començar a pensar en una autonomia estratègica de l’energia i, per què no pensar-ho, també del gas natural”, ha reblat.

A més dels primers ministres de Grècia, Itàlia i Espanya, a la trobada també hi han participat els líders de França, Portugal, Malta, Xipre, Croàcia i Eslovènia, a més de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

En la declaració conjunta després de la reunió, els líders dels nou països han coincidit que cal actuar ràpidament contra el canvi climàtic, especialment després dels incendis que en els darrers mesos han sofert alguns d’aquests països. Altres qüestions que han estat sobre la taula han estat els moviments migratoris i la defensa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.