Economia

Vargas Llosa apareix als ‘Papers de Pandora’

L’escriptor hauria estat titular d’una societat ‘offshore’ a les Illes Verges Britàniques

La companyia va rebre un capital d’1,1 milions de dòlars, que va gestionar un banc d’inversió nord-americà

L’escriptor Mario Vargas Llosa és un dels noms que apareix als “Papers de Pandora”,  una filtració massiva de documents sobre fideïcomisos i societats fantasmes en paradisos fiscals per evadir impostos. Segons la investigació periodística, el premi Nobel de Literatura hauria tingut al seu nom una companyia offshore en el paradís fiscal de les Illes Verges Britàniques.

D’acord amb la informació revelada aquest dilluns pel portal web peruà de periodisme d’investigació Convoca, així com el diari espanyol El País, Vargas Llosa va ser el titular de la societat Melek Investing entre 2015 i 2017.

Segons el document d’adquisició, la societat va rebre un capital d’1,1 milions de dòlars, que es van invertir en diferents instruments financers i borsaris a través d’un compte gestionat pel banc d’inversió nord-americà Jefferies.

Els diners provenia de “les regalies obtingudes per les vendes dels seus llibres i de diverses propietats que havia venut recentment a Londres i Madrid”, afegeix.


“Un client de bona reputació”
L’adquisició d’aquesta societat es va fer amb l’assessoria de la firma panamenya Overseas Management Company (OMC). L’agent literària Carmen Balcells, va escriure a aquesta companyia una carta de recomanació a favor de Vargas Llosa, d’acord amb el document. “És un client de la meva agència literària de bona reputació”, va escriure Balcells.

En tots els documents publicats, Vargas Llosa consigna com a domicili el seu habitatge en el districte de Barranco, a Lima, en un edifici davant de l’oceà Pacífic.

No obstant això, l’agència literària Carmen Balcells ha afirmat als mitjans encarregats d’aquesta investigació que Vargas Llosa no va residir durant aquest temps ni al Perú ni a l’Estat espanyol, les dues nacionalitats que posseeix l’escriptor.

La firma ha assegurat que l’offshore va ser creada pel banc per gestionar una cartera d’inversió després del divorci de l’escriptor amb Patricia Llosa.

Així mateix, ha explicat que Melek Investing va ser dissolta després que Vargas Llosa fixés la seva residència a Espanya, el 2017, moment en el qual la cartera d’inversió va ser declarada sota el nom del Nobel a l’efecte de les autoritats fiscals espanyoles.

L’encarregat de liquidar la societat va ser Álvaro Vargas Llosa, el fill de l’autor, segons figura en un diari oficial de les Illes Verges Britàniques.


També als ‘Papers de Panamà’
No és la primera vegada que el nom de l’escriptor hispà-peruà apareix vinculat a societats offshore. El 2016 els anomenats Papers de Panamà també el van relacionar a ell i a la seva esposa Patricia Llosa amb una companyia denominada Talome Services Corp., constituïda en 2010 també a les Illes Verges Britàniques.

Quan es va revelar aquesta informació, l’agència de Vargas Llosa va argumentar que es tractava d’un malentès i van negar qualsevol vincle del matrimoni amb el bufet d’advocats Mossack Fonseca i que posseís comptes bancaris en paradisos fiscals”.

No obstant això, en aquest mateix moment l’escriptor ja era el titular de Melek Investing encara que, segons diu ara l’agència Carmen Balcells, Vargas Llosa ignorava que aquesta societat estava al seu nom.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia