Baixa un 10% la collita de la DO Empordà pel temps
La culpa és del fort vent i les temperatures baixes de la primavera
Auguren una qualitat del raïm excel·lent
El fort vent i les temperatures baixes de la primavera han passat factura a les prop de 2.000 hectàrees de vinya de la DO Empordà. La previsió és que la collita d'enguany sigui entre un 10% i un 12% inferior a la de l'any passat. La campanya del 2009 es va tancar amb 6,5 milions de litres de vi i, segons la previsió, aquest any no arribaran als 6 milions. Les inclemències meteorològiques han afectat sobretot algunes varietats de raïm com el merlot i la garnatxa, de les quals preveuen recollir-ne fins a un 20% de quilos menys. Tot i això, l'enòleg Simó Serra augura que la qualitat d'aquesta collita serà “excel·lent” i que farà que el 2010 es converteixi en una bona anyada.
La temporada per als viticultors de l'Empordà va començar amb bones perspectives després d'una primavera amb pluges abundants. Però a principis del mes de maig hi va haver tramuntanades que van fer baixar la temperatura i van afectar la collita a algunes vinyes. “Les temperatures només van baixar tres o quatre graus, però el vent va fer que la sensació fos de dotze graus sota zero”, va explicar Simó Serra, que va comentar que la meteorologia ha afectat sobretot algunes varietats de raïm, les més sensibles. “El merlot ha estat la varietat que ha quedat més tocada”, va afirmar l'enòleg, que detalla que altres varietats com la garnatxa també van patir per culpa del mal temps. Amb tot, la previsió és que durant la verema –que començarà a finals d'aquest mes per a algunes varietat de raïm– recullin un 20% de raïm menys d'aquesta varietat i que en conjunt la collita baixi entre un 10% i 12%”.
Per Serra, el raïm que hi ha a les vinyes de la quarantena de cellers de la DO Empordà està en bones condicions i tot això fa preveure que aquest any hi haurà una bona anyada.