Atermenament
El lloc està afectat per la iniciativa de Costes
El càmping Blanes fa 50 anys
Situat al paratge dels Pins, el va comprar l'avi per aprofitar la fusta i fer-ne esclops
El 90% dels clients són estrangers
El càmping Blanes celebra aquest any el seu cinquantè aniversari i ho fa amb la incertesa de no saber si podrà “continuar amb l'activitat”. La direcció general de Costa vol ampliar la zona de domini maritimoterrestre del delta de la Tordera a Blanes i aquesta ampliació afecta totalment el càmping Blanes.
L'activitat de l'establiment va començar el 25 d'abril del 1960, quan l'Ajuntament de Blanes, presidit aleshores per Rodobaldo Aldama, va concedir l'autorització. El 21 de juny d'aquell mateix any, el Ministerio de Información y Turismo el va inscriure en el registre oficial de càmpings d'Espanya amb el número 72 i “avui dia n'hi han més de 3.000 a tot l'Estat espanyol”.
El càmping és propietat de la família Trincheria i el dirigeixen els germans Antoni i Carolina Trincheria Boix. “Els terrenys els va adquirir l'avi, Antoni de Trincheria Pons, el 1942. Era una finca tocant a la mar al paratge dels Pins de Blanes que es va comprar a Antonio Drets, titular d'unes antigues drassanes”, va explicar Antoni Trincheria. En aquells moments, la família estava vinculada al món forestal i “tenia unes serres i una fàbrica d'esclops a Maçanet de la Selva”. És per això que es van comprar els terrenys de Blanes perquè “la fusta d'aquells pins era ideal per a la fabricació dels esclops”.
Durant molts anys, segons explica la família Trincheria, l'única activitat del lloc la realitzaven nombrosos terrassans de Blanes que hi aplegaven el jaç per al bestiar. Als estius, també s'hi feien els “campaments de l'OJE [Organización de la Juventud de España]”.
Va ser l'any 1958 quan l'avi dels germans Trincheria Boix va rebre una oferta d'una companyia alemanya per llogar-li els terrenys “per 12.000 pessetes l'any” i muntar-hi un càmping. “I l'avi es va posar en contacte amb el pare, l'Antoni de Trincheria Magí, que aleshores era a Alemanya per explicar-li la situació i preguntar-li si es veuria capaç de muntar el càmping ell abans de llogar-ho a algú de fora”.
Actualment, el càmping disposa de 210 emplaçament a “primera línia de mar” i manté una “fidelíssima clientela internacional”. Obre tot l'any “perquè és un càmping molt urbà” i “seguim amb el compromís que vam prendre als inicis de no fer reserves, ni treballar amb agències ni amb majoristes de viatges”. “Molts dels clients que encara tenim ja fa 25, 30 i fins i tot 35 anys que vénen i fins i tot hi ha un client, el senyor Stohr, que és client nostre de fa 50 anys. El senyor Stohr va venir a Blanes molt abans d'inaugurar el càmping, en unes jornades de confraternització d'organitzacions juvenils”, assegura Trincheria.
Un 90% dels clients del càmping són estrangers, “de diverses procedències de la Comunitat Europea”, majoritàriament dels països centreeuropeus –Alemanya, Holanda, Bèlgica, Dinamarca i França, entre d'altres–, i el 10% restants són catalans.
Afectats per Costes
El càmping Blanes és un dels quatre que estan afectats en aquesta localitat per un atermenament que pretén fer Costes a la zona de la Tordera, i que ha provocat la indignació entre el sector i també de l'Ajuntament. Respecte d'aquest tema, Trincheria comenta que es va aconseguir posposar l'acte d'atermenament que s'havia de fer el 19 de juny, però es lamenta de que “no hi ha cap garantia que es pugui continuar amb l'activitat”.
Els germans Trincheria creuen que amb l'ampliació de la zona maritimoterrestre “pot haver-hi algun interès urbanístic o d'altres tipus d'explotacions al darrere” perquè “agafen just tota la línia que no s'ha construït” i en canvi altres terrenys dels costats on hi ha edificis “no estan afectats”. “El 14 d'octubre hi ha l'acte d'atermenament però els germana Trincheria asseguren que tenen la base legal per oposar-se a aquesta fitació que vol dur a terme Costes, i confien que els anirà bé “sobretot per la desviació de poder tan descarada que demostra la demarcació de Costes de Girona”, va assegurar Trincheria.
A més de l'Ajuntament de Blanes, la Generalitat i diverses organitzacions empresarials fan costat als quatre càmpings afectats per tota aquesta problemàtica.