Economia

La CE admet que el conflicte a Ucraïna pot crear problemes amb el gas però veu garantit el subministrament aquest hivern

La comissària d’Energia considera la decisió sobre les nuclears responsabilitat de cada estat membre

L’eurocomissària d’Energia, Kadri Simson, ha admès aquest dilluns que el conflicte a Ucraïna pot crear problemes amb el gas però que aquest hivern el subministrament està garantit. Simson ha assenyalat que les reserves de la UE es troben en “mínims històrics” degut a la reducció en les exportacions de Gazprom, un dels principals proveïdors de gas a Europa. No obstant això, ha explicat que la CE està estudiant els “diferents escenaris” i que la situació, per ara, està “força coberta”. Respecte a la decisió dels membres de la UE sobre apostar o no per les nuclears en plena transició energètica, ha dit que és una “responsabilitat” de cada país escollir el seu mix energètic i que la CE no té un paper en aquest sentit.

Des de l’esmorzar organitzat pel Nueva Economia Fórum a Madrid, l’eurocomissària d’Energia també ha assenyalat que cal preparar mesures de contingència “pel pitjor dels escenaris”, i ha anunciat que dimarts tindrà lloc una ronda de reunions a Brussel·les sobre la seguretat en el subministrament de gas.

En aquest sentit, Simson ha dit que la CE està treballant per diversificar les fonts de subministrament de gas a Europa. Segons Simson, des de gener els EUA han començat a exportar importants quantitats de gas natural liquat, i també hi ha obertes converses amb Qatar, que l’any passat va aportar el 40% de les necessitats de gas europees a través el conducte d’Azerbayan.

Segons Simson, l’objectiu de la CE és accelerar l’agenda de les renovables i diversificar les vies de subministrament per tal d’acabar amb la dependència del gas rus. L’eurocomissària ha afirmat que abans de l’esclat per la pandèmia de la covid-19, la UE havia pagat més de 300.000 milions d’euros en importacions d’energia.

En relació amb l’increment de preus de l’electricitat, Simson ha dit que les xifres han baixat des del passat desembre, però que continuen estant en rècords històrics. Ha remarcat que ja hi ha una tendència en què les renovables marquen els preus del dia “més hores i més dies a la setmana”, però que la situació encara és insuficient. En aquesta línia, l’eurocomissària ha anunciat que de cara el mes d’abril, el regulador del mercat presentarà un informe per veure com es poden “suavitzar” aquests increments en el preu de l’electricitat de cara el futur.

Simson també ha volgut destacar algunes de les mesures liderades des del govern espanyol en relació a la pujada de preus de l’energia elèctrica. “Espanya ha fet passos molt encertats”, ha assegurat, i ha posat com a exemple l’aplicació de la reducció de l’IVA en la factura a l’elèctrica o la posada en marxa de mesures per protegir els consumidors vulnerables.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El mercat d’Olot convertirà les minves de les parades en salses i brous

OLOT
Economia

Crida a la vaga dijous a l’Ajuntament de Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera vol una planta per compostar les restes vegetals de la pagesia

Palafolls

L’impacte dels líders empresarials en la volatilitat de les accions

PROFESSOR ECONOMIA I EMPRESA UNIVERSITAT DE GIRONA, EMPRENEDOR I EXPERT EN GESTIÓ DE CRISI I DESENVOLUPAMENT DE NEGOCI
economia

Aprovada la rebaixa temporal de l’IVA del oli del 5% al 0% des de l’1 de juliol

madrid
Economia

La producció de pera caurà un 33% respecte el 2023

Lleida
Toni Bramon
President del Col·legi d’Arquitectura Tècnica de Girona (CATGI)

“La inestabilitat política ha fet disminuir la inversió pública”

Girona
TURISME

Bon pont per a l’hostaleria i inici oficiós de l’estiu

girona
ECONOMIA

Els hotels catalans superen els dos milions de persones allotjades al maig

Barcelona