Economia

L’escalada del petroli empeny els carburants a marcar nous rècords

Segons les dades difoses aquest dijous pel Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE), la gasolina es ven aquesta setmana a l’Estat espanyol a una mitjana de 1,591 euros el litre, mentre que el gasoil ho fa a 1,479 euros

L’enca­ri­ment del petroli, que avui mateix ha superat els cent dòlars per bar­ril després del començament de l’ofen­siva mili­tar de Rússia sobre Ucraïna, segueix empe­nyent a l’alça els car­bu­rants, que aquesta set­mana han mar­cat nous màxims històrics.

Segons les dades difo­ses aquest dijous pel But­lletí Petro­lier de la Unió Euro­pea (UE), la gaso­lina es ven aquesta set­mana a l’Estat espa­nyol a una mit­jana de 1,591 euros el litre, men­tre que el gasoil ho fa a 1,479 euros.

Aquesta és la quarta set­mana con­se­cu­tiva en què la gaso­lina bat el seu rècord, i ja se situa un 4,5 % per sobre del màxim històric que va estar vigent més de nou anys i va superar fa menys d’un mes, men­tre que el gasoil, que enca­dena el seu segon rècord, marca un preu un 2,4% supe­rior al seu ante­rior màxim històric del 2012.

Por davant la guerra Rússia-Ucraïna

El prin­ci­pal res­pon­sa­ble dels alts preus que mar­quen els car­bu­rants a tot Europa durant les dar­re­res set­ma­nes és el petroli, que des que va començar l’any se situa en nivells no regis­trats des de fa més de set anys.

La cotit­zació del cru és res­pon­sa­ble de prop del 35% del preu final dels car­bu­rants, men­tre que el per­cen­tatge res­tant cor­res­pon a dife­rents impos­tos (50-55%), que en el cas d’Espa­nya són l’IVA i l’impost espe­cial sobre hidro­car­burs, i cos­tos de dis­tri­bució i mar­ges (15%).

L’inici de l’ofen­siva mili­tar de Rússia sobre Ucraïna ha pro­vo­cat que el preu del cru Brent, el de referència a Europa, hagi superat els 102 dòlars per bar­ril a pri­mera hora del matí, un valor que segons els experts podria superar pro­pe­ra­ment els 120 dòlars a mesura que creixi el con­flicte bèl·lic a Ucraïna.

El bar­ril de Brent no estava tan car des del 2014, quan es pagava a 106 dòlars, i la crisi entre Rússia i Ucraïna podria alte­rar el sub­mi­nis­tra­ment de petroli, ja limi­tat per l’escassa oferta de l’OPEP+, que inclou l’OPEP i altres pro­duc­tors com Rússia, i laug­ment de la demanda després de la fase més dura de la pandèmia.

Puja fins a un 38%

La tendència alcista amb què els dos car­bu­rants han començat l’any, que els ha permès con­ti­nuar l’esca­lada que van ini­ciar el novem­bre del 2020, quan van començar a pujar gai­rebé de manera inin­ter­rom­puda, ha pro­vo­cat que la gaso­lina costi ara un 34% més que quan va ini­ciar 2021, davant del 38% que s’ha enca­rit el gasoil.

A més, si es com­pa­ren els preus actu­als amb els de la mateixa set­mana del 2020, unes set­ma­nes abans que esclatés la pandèmia de la covid, tant la ben­zina com el gasoil són prop d’un 23% més cars.

Amb aquests valors, omplir un dipòsit mitjà de 55 litres amb gaso­lina costa actu­al­ment els 87 euros, men­tre que amb gasoil arriba als 81 euros, fet que suposa pagar 22 euros més que a prin­ci­pis del 2021 amb qual­se­vol d’aquests dos car­bu­rants.

A més, a l’últim mes la gaso­lina s’ha enca­rit prop d’un 4%, men­tre que el preu del gasoil ha pujat més d’un 5%.

Per sota la mit­jana euro­pea

Tot i aquesta nova pujada, els preus dels car­bu­rants a Espa­nya es man­te­nen una set­mana més per sota de la mit­jana euro­pea, que segons el But­lletí Petro­lero se situa en 1,71 euros el litre per a la gaso­lina, i 1,591 euros per al gasoil.

Així, la gaso­lina més cara es troba una set­mana més als Països Bai­xos (2,055 euros) i Finlàndia (1,937 euros), men­tre que el gasoil amb el preu més alt es troba a Suècia (2,031 euros) i Finlàndia (1,862 euros).

Per con­tra, els preus més barats de la gaso­lina a Europa per­ta­nyen als països de l’est, con­cre­ta­ment Polònia (1,191 euros) i Bulgària (1,283 euros), i els del gasoil els mar­quen nova­ment Polònia, amb un valor d’1,2 euros el litre, i Malta (1,21 euros).

En com­pa­ració amb els països de l’entorn, Espa­nya pre­senta els valors més bai­xos, i és superada per Ale­ma­nya, on la gaso­lina es paga a 1,804 euros i el gasoil a 1,663 euros; França (1,792 i 1,705 euros, res­pec­ti­va­ment), Itàlia (1,849 i 1,722 euros) i Por­tu­gal (1,813 i 1,656 euros).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.