Economia

Espanya encara pot fer més per donar feina als joves

A Espanya, el 60 per cent dels contractes laborals per a joves només duren una setmana

L'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) admet que Espanya ha fet importants reformes per impulsar l'ocupació juvenil, però que encara té molt de marge per millorar. Un dels principals reptes, explica un informe dedicat en exclusiva a l'ocupació juvenil a Espanya afirma que la màxima prioritat hauria de ser evitar l'abandonament prematur del sistema escolar.

Tot i que la proporció de joves amb ocupació ha crescut d'un 50 per cent en els últims deu anys i que l'atur de llarga duració s'ha reduit més de la meitat en el mateix període, la taxa d'atur juvenil era l'any passat del 18 per cent. És a dir, tres punts per sobre de la mitjana dels 30 països de l'OCDE, que són els més desenvolupats del món.

Els autors del informe adverteixen: "L'opinió de molts economistes espanyols i de l'OCDE és que les reformes, tot i que han produit fins ara un increment de la contractació amb contractes estables, no proporcionaran un impuls significatiu a les perspectives d'ocupació juvenil". A més, avisen: "S'hi ha de f er alguna cosa més per millorar la transició de l'escola a la feina".

En concret, el govern espanyol hauria de fonamentar-se en "el consens existent" i adoptar quatre línies d'actuació, tenint en compte que la principal prioritat "és reduir l'abandonament escolar prematur", insisteixen. L'informe recomana impulsar la formació professional, i implantar carreres universitàries curtes menys teòriques i molt vinculades a les necessitats del mercat del treball.

Contractes trampa
I és que a Espanya un de cada quatre joves deixa l'escola amb un nivell inferior a l'educació secundària, que avui dia es considera el mínim per accedir en condicions al mercat laboral. Espanya és un dels països del món desenvolupamt amb més gran nivell d'abandonament escolar.

Pel que fa a la segmentació entre contractes temporals i indefinits que caracteritza el mercat laboral espanyol, els autors de l'informe indiquen que afecta negativament les perspectives de carrera i oportunidades de formació dels joves.

"Reduir l'abús dels contractes temporals és important" perquè "poden ser una trampa" a la vista que només un de cada cinc joves passa d'un temporal a un altre permanent en un any.

L'informe denuncia a més la curta duració dels contractes tempoorals: 6 de cada 10 són de menys de set dies. La mitjana dels països de l'OCDE és de 3 contractes de cada 10.

Llarga temporalitat
Com en altres països de l'OCDE, els joves espanyols entren al mercat laboral amb un contracte temporal. La diferència és que aquest període de temporalitat s'allarga molt i que sovint, entre contracte i contracte, ha d'estar un període desocupat.

L'OCDE aconsella una més gran convergència en el tractament dels contractes temporals i els indefinits (equiparar la indemnització per acomiadament a 20 dies per any treballat), augmentat el període de prova en els indefinits fins als 10 mesos, que inspecció de Treball controli més i que les cotitzacions a l'assegurança de l'atur estiguin modulades per penalitzar les empreses que més acomiaden.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona
ECONOMIA

100 milions d’euros en set anys per millorar l’ocupació juvenil a Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

Confirmats 25 focus més de llengua blava i s’arriba a un total de 71

Barcelona
societat

Inaugurat el centre d’interpretació de la fruita de Catalunya

Lleida
Economia

Apartur recorrerà a la UE contra l’eliminació de llicències de pisos turístics a Barcelona

Barcelona
Economia

Barcelona pujarà al màxim el recàrrec de la taxa turística, fins a 4 euros per nit

Barcelona