Economia

Turisme

Pas endavant en seguretat

La pandèmia ha marcat un abans i un després en el sector turístic sobretot en els criteris dels clients a l’hora de triar destinació però també en el sector, que “ha fet un pas endavant en temes de seguretat”. El consultor turístic i director de la Fundació Jordi Comas, Martí Sabrià, assegura que la covid ha deixat empremta en els criteris del consumidor “de com viatjar i on viatjar” tot i que reconeix “que la gent oblida ràpidament les desgràcies si les coses es giren a favor”. “Per tant és probable que a la llarga tornem a les maneres de fer habituals però encara queda temps en què la gent s’ha instal·lat en criteris diferents respecte a la densitat i la destinació turística i al model allotjatiu turístic”, comenta.

Amb la covid hi ha hagut un efecte descoberta de destinacions de proximitat perquè no s’han pogut fer desplaçaments llargs o se n’han pogut fer pocs. I això, segons l’expert, continuarà passant aquest any 2022 però també l’any vinent. “La gent no ha fet grans desplaçaments per por a la seguretat sanitària durant aquest període i de sobte s’ha trobat que no tan lluny de casa tenia coses que li han semblat molt interessants”, manté. I d’això el sector turístic català n’està sortint beneficiat, sobretot les zones en què habitualment no acumulen grans densitats de turisme.

Però aquesta falta de mobilitat també té la part dolenta i és que s’ha perdut molt turista estranger, sobretot el d’Europa occidental, ja que “costarà molt recuperar mercats asiàtics” i evidentment els “russos i els ucraïnesos”, però també el turista americà que “es recupera una mica més ràpid però que també li costarà”. “I això ho veiem amb els slots aeris: encara no s’han recuperat ni la meitat dels vols de llarg recorregut que hi havia el 2019”, manifesta Sabrià, que afirma que ara amb la guerra els vols també es poden encarir molt. I el mercat alemany “probablement se’ns allunyarà”.

Per tant el turista, segons Sabrià, busca “espais no tan densos com Benidorm, Costa Daurada o Costa Brava sud” pel tema seguretat sanitària, destinacions no gaire llunyanes i que pugui fer en cotxe “si la gasolina no es posa impossible” i no hi ha una nova onada de covid. Catalunya i sobretot les comarques gironines estan ben situats per rebre turista català, de l’Estat espanyol i també turista francès i suís, “que és un turista amb alt poder adquisitiu i que l’any passat va créixer”.

I el sector aquesta època de covid “ha après a traslladar al client la sensació de seguretat i de pulcritud”. I això, al parer de Sabrià, no tornarà enrere, perquè a la gent “no li agrada que tornis a posar taules que es toquin una amb l’altra”. “Hem generat un hàbit de consum que ens obliga a no abusar i a encabir el client en poc espai”, explica el consultor turístic, que assegura que té dubtes que davant de tot això el turisme de grup i d’autocar, que sol ser el més econòmic, “es refaci amb la mateixa rapidesa” que la resta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona
ECONOMIA

100 milions d’euros en set anys per millorar l’ocupació juvenil a Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

Confirmats 25 focus més de llengua blava i s’arriba a un total de 71

Barcelona
societat

Inaugurat el centre d’interpretació de la fruita de Catalunya

Lleida
Economia

Apartur recorrerà a la UE contra l’eliminació de llicències de pisos turístics a Barcelona

Barcelona
Economia

Barcelona pujarà al màxim el recàrrec de la taxa turística, fins a 4 euros per nit

Barcelona

El port de Mataró, l’espai on no hi cap ni una agulla

Mataró
ECONOMIA

L’aeroport d’Alguaire acull simulacions de rutes logístiques amb drons

Lleida
Energia

La hidroelèctrica de Sant Quirze de Besora serà pública a partir del 31 de juliol

Sant Quirze de Besora