Economia

Canvi de cicle sí, crisi no

Les infraestructures relleven com a motor del sector l’habitatge nou

Construmat, la gran fira del sector de la construcció, va obrir ahir les seves portes en un ambient optimista que no es correspon amb els presagis que sobrevolen el sector. Amb gairebé tot l’espai dels recintes de Montjuïc i Gran Via de Fira de Barcelona ocupat, les 4.500 empreses presents van començar a rebre els prop de 270.000 professionals que s’espera que participin en el certamen.

El president de Construmat i del grup Habitat, Bruno Figueras, va reconèixer en l’acte d’obertura que la construcció afronta un canvi de cicle, però va descartar una crisi: “És evident que el sector està immers en una desacceleració, però de cap manera una crisi”. “El ritme –va afegir– dels últims deu anys, que alguns han qualificat de festa, però, ja no continuarà”. Figueras va assegurar que els preus seguiran creixent en habitatge urbà i de primera mà.

No obstant, segons les dades aportades per l’organització de la fira, el sector de la construcció creixerà un 7% aquest exercici a Catalunya, és a dir 0,5 punts percentuals més que l’any passat. L’informe també recull que la construcció d’infraestructures es convertirà en el motor de l’activitat i prendrà el relleu a la vivenda nova.

L’etapa de fort creixement en la construcció d’habitatge nou sembla tocar sostre i les promotores es preparen per entrar en altres segments per adaptar-se a aquest canvi de tendència.

En aquest context, la quinzena edició de Construmat gira entorn de tres conceptes: la construcció sostenible, l’adaptació dels habitatges a les noves realitats socials i la seguretat laboral al sector. Aquest últim punt ha sigut incorporat a l’agenda de la fira per la mateixa Generalitat en la seva lluita contra la sinistralitat a la feina i, especialment, en la construcció, que és l’activitat econòmica amb més accidents.

“Sostenibilitat, reciclatge i energies alternatives tenen cada cop més protagonisme a Construmat”, va dir en el seu discurs inaugural el president José Montilla. L’espai dedicat a aquest tipus de construcció ocupa quatre vegades més de superfície d’exposició que en l’última edició, de 2005. Finalment, la tradicional exposició Casa Barcelona aposta per presentar espais residencials amplis i amb els mínims acabats, que després el propietari va adaptant a les diverses necessitats vitals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.