Economia

L'OCDE pressiona per modernitzar Rússia

L'organització també estudia obrir la porta a cinc països d'economia emergent, com el Brasil i la Xina

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), de la qual en formen part els 30 països més industrialitzats del món, ha convidat Rússia, Xile, Israel, Eslovènia i Estònia perquè comencin a negociar-hi la seva adhesió.

L'OCDE, la reunió ministerial de la qual finalitza aquest dimecres a París, explica en un comunicat que crearà un nou estatut de cooperació reforçada "amb vistes a una possible adhesió" de cinc grans països emergents: el Brasil, la Xina, l'Índia, Indonèsia i Sud-àfrica.

La decisió d'obertura de l'organització, que implica un mandat per modificar el sistema de finançament d'aquí a un any, s'ha adoptat sota presidència espanyola.

El procés que ara s'obre amb els cinc països convidats a la integració implica una negociació autònoma amb cadascun d'ells.

Però l'element clau d'aquesta ampliació, la primera que es fa alhora per a un bloc de països, és Rússia. Aquesta acció s'interpreta com un intent de pressionar la modernització econòmica i política del gran país.

Perquè es pugui formalitzar una adhesió al conegut com a Club dels Països Desenvolupats, cal en primer lloc respectar els principis democràtics i obrir els mercats.

Les negociacions duren anys i, en teoria, poden acabar sense que hi hagi adhesió. Però això no ha passat mai.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.