Economia

L'endeutament pel consum a l'Estat duplica l'europeu

Espanya presenta certs lideratges dins la zona euro, tot i que alguns de dubtós prestigi. Per exemple, els espanyols han de demanar finançament per a 10 euros de cada 100 que gasten en productes de consum (no compta la hipoteca), mentre que a Europa la taxa es queda pràcticament a la meitat, 6 euros de cada 100.

Així ho van posar de manifest els experts del servei d'estudis del BBVA, durant la presentació de l'última edició de l'estudi periòdic Situació consum, durant la qual també es va explicar que els crèdits per al consum també estan avançant a un ritme molt més intens a l'Estat que en el cas dels socis europeus. Si a la zona euro la taxa de creixement interanual d'aquesta activitat està al voltant d'un 5%, a Espanya supera el 15%. Alhora, el saldo total dels préstecs es desaccelera molt més intensament a Europa, fins al punt que l'estoc d'aquesta modalitat de crèdit a Espanya ja és un 16% del de l'eurozona.

Tot i el missatge de tranquil·litat que van transmetre els responsables de l'estudi, Julián Cubero i Mayte Ledo, economistes en cap per a les àrees d'Espanya i Europa, respectivament, acompanyats del president de BBVA Finanzia, Xavier Argenté, i del director del BBVA a Catalunya, Pedro Fontana, en el sentit que el volum d'endeutament no és preocupant, Ledo va admetre que fa un any les famílies destinaven 11 euros de cada 100 a pagar deutes i interessos i que aquesta ràtio s'ha elevat a 14 euros sobre cent, bàsicament a causa de les hipoteques. En qualsevol cas, van insistir, la ràtio d'endeutament de les famílies, ara mateix un 125% de la renda disponible, és "semblant" a la de la resta de la UE. Pels experts del BBVA, l'acceleració en l'endeutament espanyol s'ha degut al procés de convergència paral·lel a les caigudes de tipus, que a Espanya han deixat enrere nivells de dos dígits. Finalment, Cubero va predir que tant el consum com el crèdit presentaran una desacceleració suau, "ordenada", perquè "la gent és raonable".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Els accionistes del BBVA aproven ampliar capital per l’opa al Sabadell

barcelona
economia

El Sabadell demana més concreció a l’oferta de compra del BBVA

barcelona

Pronovias redueix l’ERO a 64 persones i evita la vaga

Barcelona
economia

El TJUE avala la macrodemanda contra cent bancs per les clàusules sòl

barcelona
economia

L’Ajuntament comprarà un edifici al Raval per destinar 8 pisos al lloguer social

Barcelona
economia

El CTESC alerta que l’habitatge és el “principal problema social” i exigeixen accions “imaginatives”

barcelona
economia

Lleida-Alguaire estrena un node 5G per millorar la cobertura i la connectivitat de les empreses

Alguaire
economia

Catalunya supera per primer cop els dos milions de turistes estrangers en un mes de maig

barcelona

Refundar: família empresària Fisas-Guixà

conseller de famílies empresàries