El Banc d’Espanya defensa que les mesures per afrontar els efectes de la guerra siguin “temporals i selectives”
Proposa repartir les pèrdues ocasionades per l’increment del preu de l’energia entre treballadors i empreses
El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha defensat durant un esmorzar informatiu organitzat per la Institución Futuro que les mesures fiscals per fer front als efectes de la guerra a Ucraïna siguin “temporals i selectives” pel “notable augment dels desequilibris durant la pandèmia” i l’actual context d’“elevada inflació”.
Hernández de Cos ha apostat per unes “respostes granulars i focalitzades” als sectors més vulnerables. Així mateix, el governador ha posat sobre la taula la necessitat d’aplicar un conjunt “exhaustiu i ambiciós” de reformes estructurals i que s’accelerin els fons NGEU (Next Generation EU).
En el terreny laboral, l’òrgan supervisor suggereix que les pèrdues originades per l’augment del preu de l’energia es reparteixi entre els treballadors –amb una reducció del poder adquisitiu– i les empreses, que veurien reduïts els seus marges, amb l’objectiu d’evitar una espiral inflacionista.
Per exemple, segons ha explicat, l’increment salarial per als treballadors al febrer es va situar en un 2,3% davant l’1,5% del 2021, molt per sota de la inflació dels darrers mesos. Per la seva banda, en el darrer trimestre del 2021, tres quartes parts de les empreses van experimentar un augment en les seves despeses mentre que només tres de cada deu van incrementar els preus dels seus productes.