Economia

Ordóñez renya Zapatero per gastar-se diners del superàvit en "polítiques d'alegries"

El president del govern espanyol matisa que les ajudes socials es canalitzarien a través de deduccions a l'IRPF

Si pensava que situant el seu secretari d'Estat d'Hisenda al capdavant del Banc d'Espanya es vacunaria contra les crítiques, José Luis Rodríguez Zapatero va comprovar ahir que no podia estar més equivocat. En plena cascada d'anuncis d'ajuts socials, el governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, va estirar les orelles al govern central per gastar-se diners del superàvit de l'Estat en "polítiques d'alegries" oblidant que l'excedent que ara és del 1,8% del PIB "desapareixerà per si sol sense tocar-lo quan vinguin mal dades".
Per acabar de reblar el clau, l'amonestació d'Ordóñez es va produir en una compareixença al Congrés a proposta del PSOE per analitzar el risc de contagi a Espanya de la crisi hipotecària dels Estats Units. Veient que a sis mesos de les eleccions es multipliquen iniciatives com l'atenció bucodental gratuïta per a nens, el xec per cada naixement i les ajudes al lloguer d'ahir, el supervisor va recomanar "cautela i prudència" en la despesa pública.

La temptació de gastar
Zapatero havia matisat dilluns que les ajudes socials es canalitzarien a través de deduccions a l'IRPF. "No gastarem més: deixarem d'ingressar menys", va precisar, i va xifrar el cost de la factura en dues dècimes del superàvit. Però el governador del Banc d'Espanya va voler prevenir-lo contra "la temptació de pensar que el superàvit és allà i que, per tant, s'ha de gastar".

Per contra, segons ell, els excedents de l'administració pública s'han de veure com un "tresor" i un "coixí" aconseguit en època de bonança que "sense necessitat de tocar-lo anirà desapareixent automàticament" quan es freni la marxa de l'economia i l'Estat tingui menys ingressos.

Sobre la crisi de les hipoteques d'alt risc als Estats Units i el contagi de la falta de liquiditat a Europa, Ordóñez va garantir que els bancs i les caixes d'estalvi de l'Estat tenen una "solidesa immensa" i "no poden estar més ben preparats per a aquesta conjuntura".

La banca espanyola, a més, té unes provisions per cobrir possibles impagaments "per sobre del 200%" quan, segons un informe recent del Deutsche Bank, la mitjana al sector és del 63%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.