Economia

ERTO, criptomonedes i plans de pensions, claus de l’IRPF

Els gestors lamenten que el SEPE no trameti a l’Agència Tributària les dades sobre molts expedients temporals

L’impost incorpora dos nous trams

Els perceptors del mínim vital també han de declarar

La campanya de la declaració de la renda del 2021 comença, inexorable, demà, 6 d’abril. En principi, hi ha l’entrada en escena de dos nous trams de l’impost, un en la base imposable general que grava amb un 47% les rendes superiors als 300.000 euros anuals, i un altre tram per a la base imposable de l’estalvi en què les quantitats superiors als 200.000 euros anuals tributaran un 26%.

Al marge d’aquest canvi, hi ha també algunes novetats o possibles entrebancs que caldrà tenir en compte a l’hora d’omplir les caselles de l’IRPF. Entre aquests, les dificultats per a la tributació que encara tenen alguns treballadors que han estat sotmesos a un règim d’ERTO, però també els nous inversors en criptomonedes i els contribuents que disposin d’un pla de pensions.

Carme Elena, ponent de la comissió fiscal del Col·legi de Gestors Administratius de Catalunya (Cogac), alerta que els ERTO estan portant maldecaps a més d’un contribuent. N’hi ha que han cobrat de més, alguns dels quals van fraccionar el pagament del retorn i encara no l’han acabat d’abonar, d’altres van cobrar l’any passat l’ERTO que havien passat el 2020... “Tres de cada quatre persones que han de compensar diners que han cobrat o pagat de més no han pogut resoldre el problema”, denuncia Elena. I ho atribueix al fet que el Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) no ha tramès la informació necessària a l’Agència Tributària, un fet que està retardant i complicant les declaracions, ja que hi ha imputacions fiscals del 2020 que consten a l’exercici del 2021. “Estem encadenant dues campanyes, i ara ens trobarem amb tributacions d’ERTO del 2021 que tampoc s’hauran resolt”, alerta.

D’altra banda, l’Agència Tributària ha introduït una casella nova a l’esborrany per a les criptomonedes, perquè Hisenda ja pot conèixer qui en té i els guanys que s’hi han obtingut. L’experta del COGAC aclareix que, de fet, s’haurien hagut de declarar fa temps, però que “ara hi ha més informació sobre el tema”. Amb tot, si una persona posseeix criptomonedes però no les ven no cal que declari res, a l’IRPF (sí si es declara l’impost de patrimoni). “Només si es venen cal constatar guany o pèrdua patrimonial, i si el resultat final és de pèrdues, aquestes es poden compensar en les declaracions dels quatre anys següents”, indica Elena, que hi afegeix que un altre cas és el de les conversions en altres monedes: en aquest cas, “el diferencial de valor equival a una venda i reben el mateix tracte que una venda d’accions”. Finalment, a partir d’ara els qui es dediquen a minar criptomonedes ho han de fer constatar com a activitat econòmica.

Un canvi important de la nova campanya es produeix en les deduccions en plans de pensions. Les aportacions personals, fins ara, podien arribar fins a 8.000 euros, però a partir d’aquest any el límit de desgravació és amb aportacions de fins a 2.000 euros, una quantitat que l’any vinent encara serà inferior. El límit de 8.000 euros queda vigent, però, per als plans d’empresa.

Altres qüestions que cal observar són les deduccions per obres encaminades a guanyar eficiència energètica: “Només hi tindran dret les que s’hagin fet des del 6 d’octubre del 2021 fins al 31 de desembre d’aquest any”, subratlla Elena, que agrega que cal deduir-les l’any en què es rep el certificat d’eficiència energètica.

Rebaixes del lloguer

Els petits propietaris de locals que haguessin rebaixat el lloguer puntualment durant els mesos de gener, febrer i març de l’any passat per pal·liar els efectes de la covid-19 trobaran una casella a l’esborrany de l’impost on fer constar aquesta rebaixa com a despeses de lloguer. Això sí, puntualitza la membre del Col·legi de Gestors, “cal que aportin les dades del llogater” i, en qualsevol cas, la mesura s’adreça als petits propietaris i no pas als grans tenidors.

Finalment, cal recordar que les catàstrofes naturals com la tempesta Filomena han comportat ajudes a algunes persones, bé per mort o per incapacitat permanent. Aquestes estan exemptes de declaració. En canvi, sí que l’han de cursar totes les persones que cobrin el mínim vital, encara que el resultat sigui negatiu. “Si no ho fan, rebran sancions”, conclou Elena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia