Economia

Chacón planteja implantar la deducció fiscal per al lloguer

El ministeri vol recórrer a una mesura suprimida l’any 2000 per fomentar l’accés dels joves a un habitatge

La ministra espanyola de l’Habitatge, Carme Chacón, ha començat una sèrie d’actuacions encaminades a facilitar l’accés dels joves a l’habitatge, especialment al mercat de lloguer. Així, la diputada del PSC al Congrés va anunciar ahir que entre les mesures que estudia per al pla d’accés a la vivenda hi ha l’aplicació de deduccions fiscals en la declaració de l’IRPF per als llogaters. Aquesta desgravació, com va explicar Chacón, ja existia fins que “el PP la va suprimir” en el canvi de model impositiu de l’any 2000, tot just acabada d’estrenar la majoria absoluta de José María Aznar.

Tot i que no va especificar de quina quantitat seran les deduccions, el que sí que té clar la ministra és que aquest és el punt bàsic del paquet de mesures que pensa posar en marxa per facilitar l’emancipació dels joves llogaters, que només es beneficien de les deduccions fiscals en el tram autonòmic de la tributació en algunes comunitats. A Catalunya, el nou Pacte Nacional per l’Habitatge –pendent que les parts es posin d’acord i esdevingui un pacte nacional de debò– també preveu la desgravació fiscal dels lloguers.

Ronda de reunions
El ministeri presentarà a mitjans d’octubre les noves mesures en matèria d’habitatge. Abans, però, Chacón es reunirà amb els agents implicats en una ronda de converses que es va iniciar ahir amb la reunió amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i els Agents de la Propietat Immobiliària (API). Avui la ministra es reuneix amb el Consell de la Joventut i la setmana que ve ho farà amb promotors, empresaris i sindicats.

Un portaveu de la FEMP va explicar a l’AVUI que la ministra ha mostrat la seva “disposició a canviar mesures fiscals”, però no ha especificat quines. La federació va mostrar el seu suport a Chacón per afavorir l’emancipació dels joves i va presentar algunes propostes, com impulsar la societat pública de lloguer.

Actualment el mercat immobiliari viu un moment desconcertant. Es parla de desacceleració però l’habitatge continua pujant i és cada dia més inaccessible. Ahir Chacón va parlar d’augments d’entre un 4 i un 5% el primer semestre, menys que l’any passat però més que els salaris.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.