Economia

ICV posa com a condició del Pacte de l'Habitatge mantenir el lloguer forçós de pisos buits

Chacón assegura que el govern central també buscarà incidir en el mercat per col·locar-hi més pisos per llogar

El Pacte Nacional per l'Habitatge tindrà una tramitació més complicada del que semblava fa poques setmanes, quan els responsables del departament de Medi Ambient i Habitatge pràcticament el donaven per fet després d'aconseguir el suport de l'associació de promotors. Però el consens polític sembla una mica més lluny.

El portaveu d'ICV al Congrés, Joan Herrera, ha assegurat en declaracions a la cadena SER que el lloguer forçós dels habitatge que el govern consideri buits és una "condició irrenunciable" perquè la formació ecosocialista doni el seu suport a la llei d'habitatge, que s'està tramitant al Parlament de Catalunya. Penalitzar els habitatges buits en forma d'impostos per tal que surtin al mercat del lloguer és un dels eixos programàtics d'ICV, que és el partit que gestiona la política de vivenda del govern. Fins i tot algun esborrany de la llei s'havia plantejat el lloguer forçós si coincidien una sèrie de condicions.

Pacte difícil
Fonts del grup de CiU al Parlament de Catalunya no van voler valorar les declaracions d'Herrera. El grup nacionalista va interrompre les negociacions amb el departament d'Habitatge, que dirigeix el conseller ecosocialista Francesc Baltasar, tot just fa quinze dies, i es van emplaçar a una nova reunió a la tardor. CiU i el govern mantenen discrepàncies precisament en el punt del lloguer forçós, i el seu portaveu, Felip Puig, va deixar clar que no donaran suport al pacte nacional per l'habitatge si la llei de l'habitatge inclou aquest punt i d'altres com la possible expropiació.

A ulls del grup nacionalista, tot i que el darrer esborrany del govern no recull les mesures amb aquests termes, els conceptes hi continuen figurant. Fonts del grup han manifestat que "CiU esperarà a conèixer la postura del govern en el seu conjunt", més enllà de les postures dels partits que donen suport a l'executiu. "Ells s'hauran d'aclarir, si ICV diu que el lloguer forçós és irrenunciable per a ells, nosaltres també hem dit que per a nosaltres és irrenunciable que no hi sigui", ha assenyalat aquesta font. "Esperem que els partits del govern es posin d'acord, i sobre aquesta postura és la que nosaltres podrem negociar", ha afegit.

Chacón es defensa
La ministra d'Habitatge, Carme Chacón, va criticar ahir que quan es fa referència a "polítiques de foment de l'habitatge per millorar el benestar de les famílies, es parli de malbaratament". Chacón va assegurar que el govern central també buscarà incidir en el mercat per col·locar-hi més pisos que es puguin llogar, i també en vivenda protegida de compra a preus assequibles. Segons la ministra, els preus es moderaran.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA

La pedregada afecta més de 1.400 hectàrees de fruita dolça del Segrià

Lleida