Economia

El rebut de la llum es podria reduir al voltant d’un 30%

La ministra Ribera confia que l’acord assolit a Brussel·les frenarà la inflació

Alerta que es tracta d’un pacte temporal

La factura de la llum d’un consumidor mitjà amb una tarifa PVPC (sigla del preu voluntari per al petit consumidor), vinculada al mercat majorista, es podria reduir al voltant d’un 30% gràcies a l’acord assolit a Brussel·les entre la Comissió Europea i l’Estat espanyol i Portugal. Així ho va assegurar ahir la vicepresidenta tercera i ministra espanyola de Transició Energètica, Teresa Ribera, que va recordar que segons aquest pacte per a la península Ibèrica, es limitarà el preu del gas a una mitjana d’uns 50 euros el MWh durant els pròxims dotze mesos.

En una entrevista radiofònica, Ribera va assegurar que la mesura beneficiarà tant els consumidors domèstics com el sector industrial, que també és molt dependent “de la volatilitat i dels preus alts” de l’electricitat. La vicepresidenta també va afirmar que la rebaixa contribuirà a reduir la inflació, que des de mitjan 2021 ha estat desbocada, entre altres raons, per l’elevat cost de les primeres matèries. Ribera creu que ara hi haurà un seguit d’efectes positius “en cadena” sobre tota l’economia.

Ribera va matisar, però, que la mesura pactada amb Brussel·les és “temporal” i que sorgeix després d’unes negociacions “complexes” que ara s’hauran d’encaminar en la reforma a llarg termini del marc regulador del mercat elèctric europeu.

En aquest sentit, va destacar que ara convé treballar “per posar en comú infraestructures” i arribar a tenir un sistema energètic europeu “molt més interconnectat”, per tal d’evitar que l’Estat quedi com una illa apartada de la resta del club comunitari. La ministra troba “fonamental” que a Europa es treballi en les mesures estructurals per definir la manera com es genera i es consumeix l’electricitat, un debat que s’obrirà d’aquí a unes setmanes a la Comissió Europea.

L’acord signat a Europa es negociarà avui al Congrés dels Diputats, com a complement del reial decret anticrisi que vol impulsar el govern de Pedro Sánchez. Ribera va expressar la seva confiança que aquest reial decret obtingui el suport dels socis d’investidura de l’executiu espanyol i també del PP, així com de “qualsevol diputat que estigui preocupat per Espanya”.

De moment, avui el preu de l’electricitat al mercat majorista serà de 224,97 euros per MWh, una xifra que suposa una pujada de l’1,82% respecte al preu d’ahir, segons les dades proporcionades per l’Operador del Mercat Ibèric de l’Electricitat (OMIE). Amb aquest nou registre, el preu de la llum pràcticament triplicarà els 74,4 euros per MWh que costava ara fa just un any.

LA XIFRA

224,97
euros
es pagaran avui per cada MWh al mercat majorista, després d’una pujada de gairebé un 2% respecte a ahir.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

La Xina endarrereix l’edat de jubilació per primer cop des del 1978

barcelona
economia

Un 50% dels participants en els plans d’ocupació, troben feina en sis mesos

Barcelona

El Grup Refrica-Fritecno s’expandeix amb la compra de Frinco

FORNELLS DE LA SELVA
estats units

Els treballadors de Boeing als EUA van a la vaga, la primera en setze anys

barcelona
economia

L’economia catalana creix un 3 % gràcies a la demanda interna

barcelona
economia

El BCE abaixa els tipus un 0,25% per segona vegada aquest any

barcelona

La tercera edició de la iniciativa «Beu-te el museu» uneix dotze cellers i dotze museus

girona

Augment salarial i millors horaris pels 130 empleats d’Autobusos de Lleida

LLEIDA
economia

ATL obté un préstec del BEI de 360 milions d’euros per millorar les plantes potabilitzadores

Cardedeu