Economia

El gas puja el 10% després dels primers talls de subministrament per Gazprom

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha recordat que la UE té plans de contingència per a eventuals talls de gas per part de Rússia

El preu del gas natural per al maig en el mercat holandès ha pujat aquest dimecres un 10% després que Rússia tallés des d’avui el subministrament a Polònia i Bulgària per negar-se a pagar en rubles la seva factura gasística.

El gas natural TTF ha tancat en 108 euros per megawatt hora (MWh), la qual cosa suposa un 9,98% més respecte al tancament d’ahir, encara que en l’obertura ha arribat a pujar un 16%, segons les dades del mercat consultats per Efe.

La matèria primera va tancar ja ahir amb una alça del 5,88% després de conèixer-se les primeres notícies sobre els talls de subministrament avançades per Polònia i Bulgària i confirmades avui per l’empresa estatal russa Gazprom.

El gegant gasístic rus ha informat al matí que ha suspès “per complet” el subministrament a Polònia i Bulgària per rebutjar el mecanisme creat per Rússia per a pagar el gas després de les sancions aplicades per la invasió d’Ucraïna.

Posteriorment, Moscou ha reiterat que els enviaments cap a altres països també s’interrompran si no accepten el nou mecanisme de pagament.

Alemanya i Àustria han assegurat que el seu subministrament continua estable, mentre la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha recordat que la UE té plans de contingència per a eventuals talls de gas per part de Rússia.

L’OCU veu positiu limitar el preu del gas però demana mesures estructurals

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) creu que la limitació al preu del gas que s’utilitza per a generar electricitat pactada pel Govern i la Comissió Europea suposa un primer pas “positiu”, encara que demana més mesures estructurals.

Malgrat valorar la limitació de manera positiva, l’OCU ha explicat aquest dimecres en un comunicat que la mesura és un “pegat” que no atalla les disfuncions del sistema marginalista de fixació de preus de l’electricitat, per la qual cosa sol·licita noves mesures estructurals que puguin continuar rebaixant el seu preu.

Sobre la mesura acordada ahir entre el Govern i la Comissió Europea, que inicialment establirà el preu límit en 40 euros el megawatt hora (euros/MWh) durant els pròxims dotze mesos, per a estabilitzar-se en uns 50 euros de mitjana en tot el període, l’OCU assegura que suposarà un descompte de 15 euros en la factura de la llum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.