Catalunya ha perdut 40.900 llocs de treball des del gener
El nombre de desocupats, però, millora respecte al primer trimestre de l’any passat
La taxa d’atur repunta una dècima fins al 10,2%, que igualment és el segon nivell més baix des del 2008
Les dades de l’enquesta de població activa (EPA) corresponents al primer trimestre van deixar a Catalunya un regust agredolç. Si bé en els primers tres mesos de l’any es van perdre 40.900 llocs de treball, la informació difosa per l’institut estadístic espanyol, INE, també va constatar que el Principat registra 1.200 aturats menys respecte al desembre i 105.500 menys amb relació al mateix tram del 2021. Quant a la taxa d’atur, va repuntar una dècima fins al 10,23%, però queda gairebé tres punts i mig per sota de la mitjana espanyola, que va ser del 13,65%. A més, es tracta de la segona taxa més baixa des del 2008. En xifres absolutes, l’INE també va precisar que a final de març el cens d’aturats a Catalunya era de 394.200 persones. Pel que fa als ocupats, un total de 3,45 milions, tot i l’esmentat descens entre el gener i el març, també representen 83.400 més en termes interanuals.
Per sectors, l’estadística oficial indica que la construcció va ser l’única activitat en què es va crear ocupació en el període estudiat respecte al trimestre previ, per bé que en va perdre respecte a fa un any.
En la resta de sectors, en canvi, el nombre de persones treballadores es va reduir en termes intertrimestrals, però va créixer en termes interanuals.
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, va valorar positivament la nova informació sobre el mercat de treball, i hi va detectar un procés de recuperació. Per Torrent, el retrocés del primer trimestre no és preocupant sinó que es deu a una “normalització” després de la gran acceleració que es va produir coincidint amb l’alleujament de la crisi sanitària.
Els agents socials es van mostrar menys optimistes. Les patronals Pimec i Foment del Treball van alertar de la pèrdua de llocs de treball i van instar a esperar l’evolució dels pròxims mesos, en espera dels efectes de la inflació, la crisi energètica i la guerra a Ucraïna.
Al seu torn, des del món sindical, tot i valorar positivament l’evolució del mercat laboral, UGT i CCOO van alertar de les incerteses que es despleguen, com ara davant de l’alça de la inflació i de la situació internacional. Finalment, tots dos sindicats van reclamar que la millora de la qualitat de l’ocupació s’acompanyi d’un augment dels salaris.