Economia

Frime inicia les exportacions de tonyina sostenible als EUA

L’empresa, a més d’entrar al mercat nord-americà, tanca un acord amb un dels proveïdors més grans del mercat asiàtic És capdavantera en innovació de processos productius i envasat

“La tonyina només es venia els mesos de juny i juliol, quan es pescava aquí, però vaig veure que en altres indrets n’hi havia tot l’any. Llavors vaig decidir que volia ser l’única empresa que tingués aquest peix i al mateix preu els 365 dies de l’any”, explica Salvador Ramon, president de Frime. Recorda que al principi va patir molt: “No me la volien comprar perquè deien que no la venien, que la gent no estava acostumada a consumir-la fora dels dos mesos d’estiu. Amb molt d’esforç, vaig crear la necessitat.”

Ell és la tercera generació de la família que ha fet créixer la peixateria que va obrir l’avi –després d’aprendre l’ofici a França, on va estar exiliat per la Guerra Civil– a la Boqueria fins a convertir-la en l’empresa de venda i processament de tonyina sostenible més gran de l’Estat espanyol, i una de les deu que lideren el mercat europeu. Frime, present a la Seafood Expo Global, celebrada a Barcelona a finals d’abril, va ser finalista dels premis que atorga la fira als millors productes exposats.

“Mentre l’avi era a la peixateria, el meu pare va començar a repartir barres de gel al Born i es va fer majorista de peix, fins que el 1977 va crear Frime. Jo em vaig incorporar al negoci amb 17 anys, però llavors el problema era quan hi havia temporal o vagues dels pescadors, perquè no entraven diners a casa”, comenta. Aquesta inestabilitat va fer que es fixés en la tècnica de descongelació del peix, “perquè si ho fas bé, obtens un producte de qualitat que pots vendre cada dia”.

Per esbrinar els secrets de la descongelació va anar al Japó, va importar les tècniques apreses allà i es va especialitzar en la tonyina. Va ser el primer pas de l’emprenedor que duia dins. A la innovació en el tractament i el transport del peix, Frime ha sumat la de l’embalatge. “Vam estudiar diverses tecnologies d’envasat perquè el producte arribés amb condicions excel·lents, i vam invertir a comprar màquines de carn que vam adaptar al peix”, explica. Envasen també de manera sostenible i aconsegueixen eliminar el 95% del plàstic de l’embalatge.

Xifres de vertigen.

Els últims vint anys han estat un creixement orgànic constant. Actualment, l’empresa té dues marques comercials (Frime per al canal Horeca, i Koldfin per als supermercats); quinze línies de producció, i set fàbriques, sis de les quals a Catalunya (Mercabarna, Arenys de Munt i la Roca del Vallès –una de robotitzada totalment–) i l’altra a Mèxic (amb 800 treballadors, una superfície global productiva de gairebé 16.000 m² i tres laboratoris d’R+D+I). Comercialitza 47.000 tones l’any de tonyina d’aleta groga sostenible amb certificat MSC que exporta a més d’una trentena de països. “I ara ja estem omplint els contenidors per iniciar l’exportació al mercat dels Estats Units”, concreta.

Frime també ha tancat els primers dies de maig un contracte amb un gran proveïdor taiwanès, que li eixampla de manera considerable les xifres de captura a Àsia.

Si la fàbrica completament robotitzada de la Roca del Vallès, on la firma aviat ubicarà la seu central, “és tecnològicament la planta més avançada del món, on cap mà toca mai el producte que s’està processant”, el magatzem de fred –22 milions d’euros d’inversió– que havien d’inaugurar enguany a Castellolí, i que la pandèmia a retardat fins al 2023, suposarà l’únic d’Europa amb una temperatura de congelació de menys 60 graus: “Ens permetrà doblar la facturació, que enguany preveiem de 200 milions d’euros.”

FRIME

Facturació
150 M€
Treballadors
680
Any de fundació
1977
El creixement de l’empresa, amb oficines exteriors a Miami (EUA), Vigo (Estat espanyol), Milà (Itàlia) i Seta (França), ha estat possible “gràcies a les persones que la constitueixen”, destaca el seu president.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.