Economia

La baixada de tipus als EUA situa l'euro en un nou màxim històric

La moneda europea supera per primera vegada la cota psicològica d'1,45 dòlars, nou màxim històric, i cotitza a 1,4505

La Reserva Federal dels Estats Units (Fed) va complir les previsions dels analistes i ha acordat abaixar un quart de punt els tipus d'interès, que se situen ara en el 4,5%.
La mesura ha de servir per estimular l'economia nord-americana davant la crisi financera provocada per les hipoteques d'alt risc i el descens del preu de l'habitatge. Un cop feta pública la decisió de la Fed, el dòlar va tornar a perdre posicions respecte a l'euro.

La moneda europea va superar per primera vegada la cota psicològica d'1,45 dòlars, nou màxim històric, i es va arribar a cotitzar a Londres a 1,4505 dòlars.

Segona intervenció
Aquesta és la segona intervenció de la Fed en un mes. Al setembre ja va abaixar els tipus mig punt, en una intervenció més atrevida que la d'ahir. Aquesta vegada, però, va preferir una rebaixa més modesta, ja que una forta retallada podria animar excessivament el consum i augmentar el risc d'inflació.

De fet, la Fed va advertir -en l'habitual comunicat que emet després de la reunió- que segueix havent-hi alguns riscos inflacionistes i que per aquest motiu "continuarà vigilant curosament l'evolució de la inflació", cosa que deixa entreveure que aquesta podria ser l'última retallada de tipus en la ràpida resposta que ha donat la institució per preservar els mercats i borses davant la crisi financera iniciada a l'estiu.

El comitè de l'entitat va assenyalar que els recents increments en els preus de l'energia i les matèries primeres "poden provocar pressions renovades a l'alça sobre la inflació". En el comunicat, la Fed va advertir que el ritme d'expansió econòmica probablement s'alentirà a curt termini, com a reflex de la intensificació de la correcció immobiliària.

Segons el banc central, la intervenció d'ahir, juntament amb la del setembre, "ha d'ajudar a impedir alguns dels efectes adversos sobre l'economia que podrien sorgir de les turbulències en els mercats financers, i provocar un creixement moderat gradual".

D'altra banda, aquesta rebaixa del preu del diner als EUA té altres conseqüències, ja que la diferència entre l'euro i el dòlar és previsible que encara creixi més a favor de la moneda europea. Això significa que la depreciació del dòlar continuarà afavorint les exportacions de les empreses nord-americanes davant les europees.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Unió Europea

Brussel·les estudia multar la xarxa social X per incomplir la Llei de serveis digitals

Barcelona
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA