Economia

L'economia catalana creixerà un 3,6% el 2007

Un estudi del BBVA vaticina una creixement zero del preu de l'habitatge en "algun punt de 2008 o 2009"

L'economia catalana creixerà aquest any un 3,6% i un 3,3% el que ve, en un context de desacceleració al qual contribueix la menor demanda de les famílies i que serà compensat per una major inversió de les empreses, segons un estudi del BBVA.

L'economista cap per a Europa del Servei d'Estudis del BBVA, Mayte Ledo, i l'economista Pep Ruiz han presentat avui en roda de premsa, amb el director d'aquesta entitat a Catalunya, Pedro Fontana, el seu habitual estudi sobre la situació econòmica de Catalunya.

Entre d'altres aspectes, en aquest informe es ressalta que la menor demanda d'habitatge per part de les famílies s'emmarca en un escenari d'ajust gradual del sector immobiliari a Catalunya, amb una caiguda de l'activitat i una desacceleració de preus.

Creixement zero dels preus de l'habitatge el 2008
Aquesta desacceleració, ja iniciada el 2004, podria situar-se en "algun punt de 2008 o 2009", segons Ledo, en un creixement zero i fins i tot negatiu dels preus de l'habitatge, encara que ha puntualitzat que "faria falta una bola de vidre" per precisar el moment exacte en què s'arribarà a uns preus reals.

No obstant això, l'impacte que aquesta desacceleració de la construcció tindrà en el conjunt de l'economia de Catalunya "serà limitat", s'indica a l'estudi, que cita el dinamisme de la indústria i les millors perspectives de la resta de subsectors de la construcció, especialment els vinculats al sector públic, com suports de l'economia.

L'ajust actual que es registra en el sector immobiliari català serà suau i més gradual que en etapes anteriors, vaticina l'estudi, que afegeix que aquest fet "facilitarà l'adaptació de les expectatives dels agents econòmics en un nou entorn".

Durant l'actual exercici i el pròxim, l'economia catalana consolidarà l'incipient desacceleració cíclica iniciada en el primer semestre d'aquest any i que a la resta d'Espanya s'apunta de forma molt més moderada, s'indica a l'estudi.

Aquesta desacceleració es basa en l'adaptació del comportament de les famílies, que compraran menys vehicles i habitatges, i que aquest ajust de la despesa familiar es veurà parcialment compensat pel dinamisme empresarial.

Les empreses, segons el BBVA, capten un entorn globalment favorable amb uns tipus d'interès que, malgrat que poden augmentar fins a final d'aquest any, "són històricament reduïts".

Així, l'estudi apunta que el diferencial d'inflació de Catalunya amb el conjunt de la Unió Econòmica i Monetària (UEM) es reduirà des dels 1,6 punts l'any passat 2006 al 0,9 i 0,7 punts aquest any i el pròxim, respectivament.

L'estudi indica que el sector turístic "promet un altre bon any després del rècord de visitants de l'any passat" i la seva evolució és la millor dels últims quinze anys, recolzat per una arribada als aeroports catalans "que es manté fort" i un trànsit portuari que "marca màxims" en moviment de passatgers, mercaderies i contenidors.

Pep Ruiz ha indicat que el perfil dels turistes estrangers que arriben a Catalunya està més centrat en visitants amb habitatge pròpi i provinents de l'àrea de l'euro, per la qual cosa es redueix la volatilitat del sector i actuen com un factor de suport en la conjuntura de l'economia catalana actual.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.