Economia

unió europea

El BCE reitera que apujarà tipus al juliol per evitar el risc de fragmentació

L’objectiu és estabilitzar la inflació en el 2% a mitjà termini

La presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, ha reiterat avui en el Parlament Europeu que la institució pujarà els tipus d’interès al juliol i setembre per a aconseguir el seu objectiu d’inflació i que està compromesa amb actuar enfront del renovat risc de fragmentació en l’eurozona.

“Aquestes decisions apuntalen els nostres compromisos previs d’ajustar tots els nostres instruments dins del nostre mandat, incorporant flexibilitat si està justificat, per a assegurar que la inflació s’estabilitza en el nostre objectiu del 2% a mitjà termini”, ha dit en un debat amb la comissió d’Assumptes Econòmics del Parlament Europeu.

La trobada de Lagarde amb els eurodiputats arriba després de la decisió adoptada d’urgència la setmana passada d’accelerar la creació d’un instrument per a evitar la fragmentació financera en l’eurozona davant l’escalada de les primes de risc d’alguns Estats, de la qual ja va informar els ministres d’Economia i Finances el passat dia 16.

La presidenta del BCE ha assenyalat en l’entorn actual d’inflació, la taxa de la qual es va situar en el 8,1% al maig, “clarament planteja un desafiament”, per la qual cosa en la seva reunió del 8 i 9 de juny l’emissor de l’eurozona va decidir posar fi a les seves compres de deute l’1 de juliol i pujar els tipus d’interès en 25 punts bàsics aquest mateix mes.

A més, la institució espera aplicar un nou augment dels tipus d’interès al setembre, el calibratge del qual dependrà de les dades a mitjà termini i podria ser més elevat si les previsions d’inflació persisteixen o es deterioren.

A partir de setembre, el BCE anticipa que la senda de pujades de tipus continuarà de manera “gradual” també en funció de les dades, amb l’objectiu de portar la inflació al 2%.

Aquestes mesures, adoptades d’urgència pel BCE, van seguir a un augment del risc del deute sobirà d’alguns països de la perifèria de l’eurozona la setmana passada després de l’anunci de les pujades de tipus al juliol, que va atiar la por a una nova crisi de deute sobirà similar a la que va tenir lloc fa una dècada a l’àrea de l’euro.

Lagarde va defensar que la seva actuació contra el risc de fragmentació en l’eurozona està “en el centre mateix” del mandat del BCE perquè és “l’antifragmentació és una precondició” per a la bona transmissió de la política monetària en tota l’eurozona que, al seu torn, és essencial per a l’estabilitat de preus.

“Si hi ha un risc que no ho faci, és el nostre deure aplicar les eines amb la flexibilitat i poder necessari per a lluitar contra el risc de fragmentació”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.