Economia

Solbes pronostica més creixement econòmic

El ministre prefereix creixements més moderats per evitar la inflació i tensions al mercat laboral

El govern espanyol revisarà el setembre a l'alça la previsió del creixement econòmic previst per al 2007, que ara és del 3,4%. Així ho ha explicat el vicepresident segon i ministre d'Economia i Hisenda, Pedro Solbes.

Al primer trimestre d'enguany, l'economia va créixer un 4,1%, i les dades del segon trimestre continuen sent bones, segons Solbes. Això indicaria que la previsió del 3,4% per a tot l'any "és pessimista" i que "lògicament, les xifres de setembre seran superiors", ha dit el ministre en una entrevista a TVE.

No obstant, Solbes ha remarcat que l'economia espanyola hauria de registrar creixements "més pròxims al 3% que al 4%", ja que els percentatges pròxims al 4% generen una demanda interna "amb molta pressió en el consum i la inversió", que incrementen els preus i provoquen tensions en el mercat laboral.

El ministre ha negat que en l'actual legislatura s'hagi perdut poder adquisitiu i ha recordat que, en termes reals, ha crescut el 2,2% davant l'1,6% de l'anterior legislatura del PP. També ha insistit que els sous i els convenis creixen per sobre de la inflació.

Solbes ha defensat l'augment de la pressió fiscal, ja que així es poden augmentar les pensions mínimes, donar més ajuts per habitatges, engegar la llei de Dependència i atendre temes d'igualtat, entre d'altres coses.

La renda global espanyola, ha dit el ministre, ha passat dels 19.000 euros del 2004 als 23.000 euros actuals. "La mitjana d'aquest país", ha afirmat, "té un nivell d'ingressos relativament elevat".

Sobre la inversió en Borsa del Fons de Reserva de la Seguretat Social, ha recordat que aquesta decisió correspon a emprearis i treballadors, però que l'experiència d'altres països aconsella invertir un percentatge "que pot ser del 10, del 3, del 5 o del 17%" en actius diferents del Deute Públic, per aconseguir més rendiment i tenir més marge de maniobra en el futur.

Solbes també ha desvinculat la futura opa sobre Endesa de l'augment de les tarifes elèctriques a partir del juliol. El govern espanyol creu, segons Solbes, que la tarifa ha d'anar d'acord amb els costos de producció.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.