Economia

El Nobel premia l’anàlisi dels efectes de compartir informació privilegiada

Tres nord-americans,  Leonid Hurwicz, Eric S. Maskin i Roger B. Myerson, s’han endut aquest any el Nobel d’economia, com a reconeixement a la seva teoria sobre el procés de presa de decisions que té aplicacions en el camp econòmic i social.

Segons la Reial Acadèmia de les Ciències Sueca, el treball del nonagenari Hurwicz i els seus dos companys ha estat la base de l’anomenada “teoria del disseny de mecanismes”, una branca de la teoria de jocs (en la qual s’havien centrat també els guardonats del 2005,  Robert J. Aumann i Thomas C. Schelling) que analitza els casos en què els agents econòmics usen la informació privilegiada. D’aquesta manera, Hurwicz, Maskin i Myerson han contribuït, segons l’Acadèmia Sueca, a identificar els mecanismes,  regulacions i sistemes de votació més eficients.

Nascut a Moscou
El pioner va ser Hurwicz, la persona de més edat que ha guanyat un Nobel, per darrere del físic Raymond David, que va ser guardonat el 2002 als 88 anys. Hurwicz, que va néixer a Moscou però està nacionalitzat nord-americà, va definir el mecanisme com a joc en què els participants s’envien informació i especifiquen unes regles que assignen un resultat a cada conjunt de missatges rebuts.
Hurwicz, doctor honoris causa a la Facultat d’Econòmiques de la UAB el 1989, va introduir a més el concepte de compatibilitat d’incentius, sobre el procés en què tots els participants surten beneficiats quan revelen de forma honesta les informacions que se’ls demanen. Aquest concepte, entre altres, va ser desenvolupat per Myerson i va permetre aplicar la teoria a situacions com les subhastes. Finalment, Maskin, que com Myerson va néixer a principis dels 50 i és un matemàtic de Harvard, va aportar-hi la teoria de la implementació, que permet dissenyar un mecanisme perquè tots els resultats possibles siguin òptims.

Tots tres es repartiran els 10 milions de corones (1,1 milions d’euros) de l’únic Nobel que no depèn del llegat del famós mecenes, sinó que va ser instituït pel Banc de Suècia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Tarragona crearà miradors turístics digitals a la ciutat

Tarragona
Economia

Foment eleva fins a 42.500 milions el dèficit d’inversió en infraestructures

barcelona
Estat espanyol

Talgo rep una oferta de fusió de la txeca Skoda Transportation

Barcelona
ECONOMIA

Solsona i Cardona impulsen el relleu generacional en comerços

Solsona
ECONOMIA

Preacord d’ERO a Vodafone, que es sotmetrà a votació de la plantilla

Barcelona
ECONOMIA

Barcelona ha executat el 47% dels 276 milions que gestiona dels Next Generation

Barcelona

El cost de la vida creix un 0,6% el juny a la demarcació

girona
ECONOMIA

Inici de la campanya de la pera a Ponent, amb una previsió de 15.000 tones

Els Alamús
economia

Els congressistes gaudiran de promocions i descomptes al comerç local

girona