La calor obliga a avançar la verema a la DO Empordà
La sequera ha fet madurar el raïm abans d’hora
El gra és més petit i “molt sa” i es preveu una collita “excel·lent”
Estarà en la línia dels últims anys
Els cellers de la DO Empordà han iniciat aquesta setmana la verema començant a recollir les varietats primerenques, com el moscatell de gra petit i alguna varietat blanca i negra per a l’elaboració de vins escumosos. Els viticultors empordanesos han iniciat la campanya d’enguany uns deu dies abans de les dates habituals a causa de les altes temperatures registrades aquest estiu, que han fet madurar abans el fruit. La major part de la producció –garnatxes i carinyenes– es collirà entre aquest mes i el setembre. Es preveu que la campanya de la verema del 2022 s’acabarà a principis d’octubre.
La verema d’enguany ve marcada per la sequera severa registrada aquests darrers mesos, segons destaca el president de la comissió tècnica del Consell Regulador de la DO Empordà, Antoni Roig: “Aquest any el recordarem per les temperatures altíssimes que hem tingut durant moltíssims dies continuats i per una sequera extrema. Va ploure poc a la primavera i a l’hivern i és un estiu extremament sec, el més sec que es recorda, i això fa que la maduració del raïm s’hagi avançat respecte a un any habitual.” En aquest sentit, la responsable de Vinyes d’Olivardots, Carlota Pena, va explicar ahir, en la presentació de la campanya que es va realitzar al seu celler de Capmany, que és la verema més avançada que recorda. “És un any que tant la calor i les altes temperatures com la mancança d’aigua ens estan marcant la verema. A nosaltres se’ns ha avançat entre uns quinze i uns vint dies el que és la garnatxa blanca i la garnatxa roja, que vam començar a collir el 4 d’agost. Per mi és la verema més avançada en la història de l’Empordà i penso que d’arreu de Catalunya”, va remarcar Pena.
S’han registrat els nivells de precipitació més baixos que es recorden a la zona. Les vinyes que disposen de reg, que són molt poques, han pogut minimitzar els efectes de la manca de pluges.
Tot i l’estrès hídric que afecta la majoria de ceps de la denominació, l’estat de les vinyes és excel·lent i el fruit està molt sa. Els ceps empordanesos venen carregats d’un gran nombre de raïms, però les poques pluges registrades n’han minvat el creixement. “És un gra petit, i això ens fa pensar que tindrem uns vins amb concentració i molt nets d’aromes”, assenyala Roig. En aquest sentit, la campanya d’enguany es caracteritza per la manca de problemes sanitaris a les vinyes.
Pel que fa a la producció, ara mateix és una incògnita preveure quina serà la producció final d’aquesta campanya, ja que més que mai dependrà de les condicions meteorològiques de les properes setmanes, que marcaran l’evolució de la maduració del raïm i determinaran el volum final de la verema del 2022 a l’Empordà. “Preveiem una qualitat de vins excel·lent, com les collites de les darreres campanyes, i quant a la producció, la quantitat dependrà del temps que ens faci a partir d’ara, però calculem que serà en la línia dels darrers anys o lleugerament per sota”, explica Antoni Roig, de la DO Empordà. Carlota Pena, de Vinyes d’Olivardots, també va expressar la incertesa sobre el temps a l’hora de fer previsions: “No sabem si vindrà pluja o si ens vindran temperatures més calmades, i no podem treure conclusions.” Les previsions del Consell Regulador de la DO Empordà són que la producció se situarà al voltant de la mitjana de la denominació, que és d’uns 60.000 hectolitres, o serà una mica inferior. Tot dependrà de les pluges que es registrin les properes setmanes.
Vendes històriques
“Hi ha incertesa sobre què passarà a partir del setembre, però de moment ens movem en unes xifres de vendes que poden ser històriques per a la DO Empordà”, va manifestar Antoni Roig. En aquest sentit, si els pronòstics es compleixen, es podria superar per primer cop els 6 milions d’ampolles de vi venudes. L’any 2021, la DO Empordà va recuperar les vendes d’abans de la pandèmia. Així, els cellers empordanesos van vendre l’any passat 5.839.570 ampolles, que representa un augment del 29% respecte a les 4.511.512 unitats comercialitzades l’any anterior, quan la pandèmia va fer caure les vendes a causa, principalment, del tancament de la restauració i l’hostaleria.
El resultat de l’any passat iguala, pràcticament, les xifres de l’any 2019, quan es van comercialitzar 5.973.965 ampolles, que és la millor campanya de la història de la denominació empordanesa. La reobertura de la restauració i l’hostaleria, l’increment de vendes directes al celler gràcies a l’enoturisme i l’augment del consum en el mercat gironí, han permès als cellers empordanesos recuperar les xifres de negoci d’abans de la pandèmia.
L’any passat, la verema als cellers de la DO Empordà va començar a finals d’agost. Un total de 261 viticultors de les comarques gironines formen part actualment de la Denominació d’Origen Empordà. Són 51 cellers amb una superfície de vinya inscrita de 1.821 hectàrees.
LES FRASES
LA XIFRA
Els senglars, un maldecap per als viticultors
La presència de senglars continua al capdavant de les preocupacions del sector. L’extrema sequera ha propiciat que cada cop n’hi hagi més que baixen de la muntanya, on no troben aigua, i s’alimenten de raïm. Això ha provocat, de fet, que alguns viticultors s’hagin vist obligats a avançar la verema, per evitar quedar-se sense collita arran de les destrosses que provoquen els senglars a les vinyes o posar-hi tanques i els anomenats pastors elèctrics, les tanques electrificades que intenten impedir que els animals entrin a les finques. “Tancar les seves finques no fa res més que desplaçar els senglars a les vinyes veïnes”, recorda Antoni Roig, de la DO Empordà, que recalca que l’afectació del senglar en el món de la vinya és molt gran. Així, el sector considera que les batudes actuals són insuficients per fer front al problema que afecta, molt especialment, la zona de la DO Empordà, i demana més implicació de l’administració. En aquest sentit, demanen ajuts per poder cobrir els costos d’instal·lar tanques a les finques per evitar que hi facin destrosses. “Hem de fer possible que aquestes mesures es generalitzin i puguem protegir-nos”, remarca Roig. Vinyes d’Olivardots és un dels cellers que disposen de tanques en algunes de les seves finques i també de pastors elèctrics. La seva responsable, Carlota Pena, explica que van decidir avançar-se després de l’experiència de l’any passat, quan també es va registrar un estiu molt càlid i això va propiciar la presència de senglars a les seves vinyes.