Economia

Les insolvències judicials es disparen en el primer trimestre per la crisi de la construcció

Crisi immobiliària

Les insolvències judicials, que inclouen els concursos de creditors i les fallides, registrades en el primer trimestre de l'any van augmentar un 74,2% respecte al mateix període del 2007 i van concentrar-se majoritàriament en el sector de la construcció, els serveis immobiliaris i la seva indústria auxiliar, segons les dades recollides per Crédito y Caución a partir de la informació publicada en el BOE.
En el primer trimestre de l'any es van registrar 406 processos concursals a tot Espanya. El sector de la construcció va sumar el 38,4% del total de les insolvències judicials presentades al llarg del primer trimestre.

No obstant, l'ajust no està afectant igual totes les branques de l'activitat. Alguns dels subsectors més especialitzats, com els de la indústria del vidre, ciment, abrasius, paviments, revestiments, pintura i perforacions no presenten cap insolvència.

El mateix passa en altres subsectors de la indústria auxiliar, com els de la maquinària de construcció i obres públiques, ceràmica, instal·lacions d'aigua i gas, aires condicionats, persianes i tancaments d'alumini.

Concurs de creditors
Per altra banda, el grup d'intermediació immobiliària Expofinques va comunicar ahir que ha presentat concurs de creditors -l'antiga suspensió de pagaments- en un jutjat de Barcelona. L'agència immobiliària, que acumula un deute de 10 milions d'euros amb la banca que no ha aconseguit refinançar, està ara a l'espera de la tramitació del procés per part del jutge.

Fonts d'Expofinques van explicar que aquest concurs només afecta la xarxa pròpia del grup -prop d'una trentena d'establiments, que continuaran treballant- mentre que els locals franquiciats queden al marge del procés. La cadena té actualment al voltant de cent establiments repartits entre Catalunya, Madrid, Comunitat Valenciana, Múrcia, Balears, Canàries, Galícia i Castella-la Manxa.

Expofinques va assenyalar com a "causa directa" dels seus problemes "la caiguda de les operacions de compravenda i la falta de confiança de les entitats bancàries a l'hora de concedir hipoteques". La sol·licitud voluntària del concurs busca "garantir la continuïtat de l'empresa i el cobrament del deute per part dels creditors", segons va comunicar el grup de l'empresari José Antonio Galdeano.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.