Economia

La banca alerta d'un sistema "a l'ombra"

Crisi financera

Les entitats que estan en l'embrió de la crisi financera van crear un "sistema bancari a l'ombra" impossible de supervisar i que ara ha contaminat de desconfiança els mercats.
És el diagnòstic del president de la patronal bancària AEB, Miguel Martín, que va presumir d'uns bancs espanyols que no amaguen res sinó que ho tenen "tot al sol" i que el 2007 van guanyar en conjunt 18.877,4 milions d'euros, un 20% més.

El president de l'AEB considera que el final de la crisi arribarà quan s'absorbeixi el sistema a l'ombra i els bancs "es recapitalitzin per cobrir les seves pèrdues" en productes sofisticadíssims (titulitzacions, CDOs) que els servien per vendre el risc i excloure'l dels seus balanços. "Els instruments eren tan opacs que els supervisors havien de creure's el que deien les entitats", va resumir.

Una crisi "previsible"
Martín opina que la crisi era "previsible" però que "les autoritats no van saber anticipar-la". Segons ell, no és una crisi de liquiditat sinó de confiança i serà "curta".

Un dels reptes de la banca espanyola serà governar la morositat. Segons l'AEB, "creixerà moderadament" i que en el pitjor escenari es consumirien el 60% de les provisions genèriques, que suposen el 200% dels crèdits, quan en els competidors europeus aquestes no arriben al 60%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.