Economia

El sector serveis no absorbirà la mà d’obra de la construcció

Ocupació

Davant l’aturada de la construcció i el repunt de l’atur, i a les portes d’unes eleccions, el govern central va repetint dues afirmacions com una lletania que ha de salvar-lo: que altres sectors, bàsicament els serveis, absorbiran els excedents de mà d’obra de l’edificació; i que l’obra pública compensarà la disminució de la residencial, com va afirmar el president Rodríguez Zapatero el passat 6 de febrer.
Però els experts no comparteixen aquesta opinió. Representants patronals, sindicalistes, acadèmics i contractistes veuen molt complicat que els treballadors sense feina vagin a fer de paletes o a cuidar avis. I recorden que la licitació d’obra pública sempre cau en un any electoral.

Antoni Cañete, secretari general de Pimec, va explicar que “l’atur creix en tots els sectors”, i que els serveis “no l’estan absorbint”. Des de CCOO, el responsable d’ocupació, Guillem Salvans, recorda que la baixa qualificació de gran part del personal de la construcció farà que ho tinguin difícil per recol·locar-se: “Els comercials immobiliaris és diferent, poden fer de comercials d’altres coses, però si puja l’atur baixa el consum”, va recordar.

Obra pública
El president de la Cambra de Contractistes, Rafael Romero, va assenyalar que fins al desembre passat “l’obra pública a Catalunya va disminuir un 2’5%”, i va subratllar que “cada any que hi ha eleccions, l’administració s’atura”.

El cap d’estudis de la patronal Foment, Salvador Guillermo, va afirmar que “als serveis, un paleta ni cobrarà el mateix ni ho tindrà fàcil per treballar en un hotel o en el comerç”. Josep Comajuncosa, professor d’ESADE, va destacar en canvi que, com que molts d’aquests aturats son autònoms sense atur, “es buscaran la vida al sector que sigui”. Des de la UPF, José García-Montalvo assenyalava que tots els sectors destrueixen ocupació, i que la falta de qualificació farà més difícil recol·locar aquests treballadors.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.