Economia

L'Euribor repunta i tanca l'any en 4,796%, mig punt menys del màxim històric

La bona ratxa que tenia l'Euribor ha quedat truncada aquest desembre per culpa de la crisi de les hipoteques d'alt risc

En la sessió d'avui, l'Euribor ha tancat al 4,754%, amb què la mitjana mensual se situa en el 4,796%, a l'espera que aquesta xifra sigui confirmada pel Banc d'Espanya.

Així, l'Euribor a un any, l'indicador més utilitzat per calcular les hipoteques a l'Estat espanyol, ha repuntat al desembre, després de dos mesos de baixades, cosa que fa que es mogui en el seu nivell més alt des del 2000 i a mig punt menys del màxim. El màxim històric de l'Euribor està fixat en el 5,284%, a l'agost del 2000.
De fet, la bona ratxa que tenia l'Euribor ha quedat truncada aquest desembre per culpa de la crisi de les hipoteques d'alt risc. L'indicador va arribar a situar-se aquest mes, en la seva cotització diària, per sobre del 4,88%, després que la Reserva Federal (Fed) d'EUA, el Banc Central Europeu (BCE), el Banc d'Anglaterra, el Banc Nacional Suís (BNS) i el Banc de Canadà anunciessin un pla per afrontar de manera coordinada la crisi global de liquiditat.

Els anys 2005 i 2006 l'euríbor ja va tancar a l'alça. La nova pujada d'aquest indicador afectarà la butxaca de molts ciutadans que tenen una hipoteca i hagin de revisar-la. Tots aquests veuran com se'ls apuja la hipoteca, en molts casos, més de 60 euros mensuals.

Encara pot augmentar més
El president del BCE, Jean Claude Trichet, va advertir aquest mes igualment que, ateses les tensions inflacionistes que viu l'Eurozona, el període de tipus d'interès alts s'allargarà més del previst.

Els experts auguren nivells per sobre del 5% per a l'any 2008 i fins i tot prop del màxim històric, si continuen les notícies negatives sobre els diners que han de proveir les entitats financeres i les tensions de liquiditat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.