Unió Europea
Normativa contra la incitació a l’odi
El futur de Twitter perilla a la UE
Musk, nou propietari de l’empresa, desafia les regles europees amb la seva mà tova en la moderació de contingut
Brussel·les avisa que la companyia necessita més personal per poder complir la llei de les plataformes
Twitter pot tenir els dies comptats a la Unió Europea (UE). La deriva de la xarxa social en mans d’Elon Musk xoca amb la nova normativa europea que obliga les grans plataformes a mantenir un política activa per contenir els missatges i els comptes que inciten a l’odi i difonen desinformació. I les conseqüències d’aquest incompliment no són menors: Europa pot prohibir Twitter o multar la companyia amb fins al 6% de la seva facturació mundial.
L’advertència a Musk va arribar de la mà del comissari de Mercat Interior, Thierry Breton, qui, en una videoconferència aquesta setmana, li va traslladar no només la preocupació europea sobre les seves darreres decisions, sinó també la il·legalitat que suposa aplicar-les al bloc comunitari.
La llei de serveis digitals, en vigor des del novembre, fa les plataformes responsables del contingut que s’hi publica i la decisió de Musk d’aixecar filtres per aplacar la desinformació i els missatges d’odi i la readmissió d’usuaris que abans estaven prohibits –com ara el compte de l’expresident dels Estats Units Donald Trump– va en la direcció contrària a la normativa europea.
“Encara queda molta feina per fer. Twitter haurà d’aplicar polítiques d’usuari transparents, reforçar significativament la moderació de continguts i protegir la llibertat d’expressió i abordar la desinformació amb determinació per limitar la publicitat dirigida”, assegurava Breton després de la conversa amb Musk.
Malgrat que, de moment, regna la cordialitat entre la UE i Musk per intentar encabir la xarxa social en el marc normatiu europeu, a Brussel·les no s’amaga la preocupació perquè cap de les decisions que està prenent fins ara el magnat van en la direcció de corregir les deficiències que allunyen Twitter de la UE.
De fet, Breton va advertir Musk que per complir la llei europea cal que l’empresa tingui més personal, precisament tot el contrari del que està fent el magnat amb acomiadaments massius.
La manca de recursos humans a què apuntava el comissari també fa referència a les oficines de Twitter a Brussel·les, tancades després que els dos últims treballadors deixessin la companyia.
Aquesta oficina era clau per fer que la companyia complís les normatives europees, tant les de privacitat dels usuaris com les noves regles sobre desinformació i discurs d’odi. És per això que el seu tancament va ser un fet determinant per fer saltar les alarmes a Brussel·les.
“Volarà amb les nostres regles”
Les paraules de Musk no apunten, de moment, a un xoc frontal amb Brussel·les, però les accions indiquen tot el contrari. Les exigències de Brussel·les deixen, per ara, el futur de Twitter a la UE en l’aire.
“A Europa, l’ocell volarà amb les nostres regles”, advertia Breton quan el magnat va comprar l’empresa. Ara, caldrà veure si Musk cedeix per complir les normes o si el seu immobilisme desencadena una batalla reguladora amb la companyia.