Economia

Ercros reubicarà alguns treballadors de Flix en altres centres productius

Les instal·lacions, que es van posar en marxa fa 125 anys, tanquen pel cessament d’activitat a la planta de fosfat dicàlcic

L’empresa mantindrà nou empleats vigilant el complex químic

Els sindicats i la direcció d’Ercros han signat, aquest dijous al migdia, un acord sobre l’ERO de la fàbrica de Flix (Ribera d’Ebre), que tanca pel cessament d’activitat a la planta de fosfat dicàlcic. L’expedient de regulació d’ocupació afectarà 39 persones de les 48 que treballen en el complex químic. Les nou restants mantindran la seva ocupació a la fàbrica per exercir tasques de vigilància, manteniment i desmantellament. L’ERO preveu reubicar, traslladar i intercanviar alguns empleats amb altres centres de treball de l’empresa química, jubilacions parcials, pla de rendes i baixes indemnitzades. Els contractes de subministrament d’àcid clorhídric i de maquila de fabricació de fosfat dicàlcic acaben el pròxim 31 de desembre.

L’assemblea de treballadors van validar la setmana passada el contingut del preacord signat aquest dijous al migdia que el president del comitè d’empresa, Enric Cervelló, ha valorat positivament. Finalment, seran nou i no set les persones que continuaran a les instal·lacions fent tasques de manteniment. Set més s’acolliran al contracte relleu i d’altres marxaran a les fàbriques de Tarragona i Barcelona. La resta rebrà una indemnització de 20 dies per any treballat.

Amb tot, la formalització d’aquest tràmit suposa ja el cessament definitiu –a partir de l’1 de gener– de l’activitat productiva de la factoria electroquímica de Flix 125 anys després de posar-se en marxa. Una situació que ja s’intuïa durant els últims anys, però que ha resultat igualment dolorosa. “S’anava veient que s’aproximava però no esperàvem que fos de forma tan dràstica. Però hi havia solució: era una solució a tres bandes, entre tres empreses, no s’han entès entre ells i sempre paga els plats la poca roba”, ha resumit Cervelló.

“És molt trist. És una fàbrica que porta 125 anys, familiar: hi han treballat els nostres avis, pares, fills. No es fàcil veure que la cosa s’ha acabat. Portem anys fent ERO i tancant plantes, però ara ja no queda res més: hem tancat l’última planta del centre de Flix. Ara es queda com un polígon: si vol venir alguna empresa que vingui, però d’Ercros no queda res. És molt trist per al poble de Flix. Això no només representa que els 48 treballadors afectats tinguin un problema, sinó que darrere hi ha més de 100 persones d’empreses contractistes que treballaven única i exclusivament per a Ercros i aquesta gent no ho tindrà tan fàcil. Això afectarà directament el poble de Flix”, ha lamentat.

Malgrat tot, el president del comitè d’empresa encara no perd l’esperança que, en un futur no gaire llunyà, noves activitats s’interessin i s’estableixin a la zona industrial de Flix, omplint el buit que deixa Ercros i contribuint a generar ocupació al municipi i a la comarca. “Esperem que sigui així perquè hi ha tot el necessari perquè s’implanti una empresa aquí i salvi el territori”, ha conclòs Cervelló.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.