Economia

La confiança del consumidor cau fins a la xifra més baixa des del 2004

La confiança dels consumidors de l'Estat espanyol ha baixat de nou al mes de gener. Això significa una caiguda per novena vegada consecutiva. El motiu d'aquesta percepció negativa és la situació econòmica actual i les baixes expectatives d'ocupació.

Segons ha explicat avui el president de l'ICO, Aurelio Martínez, l'indicador de confiança del consumidor ha retrocedit al gener 1,4 punts respecte al desembre i s'ha situat en 70,9 punts, la xifra més baixa des del quart trimestre del 2004, el primer període amb què es va comptar amb aquestes dades.

Dels dos aspectes que componen l'indicador destaca la millora sobre les expectatives futures, que ha augmentat un punt fins als 84, optimisme que no ha pogut compensar el descens de confiança sobre la situació actual, que ha baixat quatre punts, fins als 57,7.

Millora a partir del març
El president de l'ICO ha afirmat que és previsible una millora en la percepció dels consumidors sobre l'economia a partir del març, si bé ha matisat que és una conclusió "subjectiva" i no ha entrat a valorar si dependrà del resultat a les eleccions el dia 9 d'aquest mes.

El descens de gener, que modera la caiguda de 3,8 punts registrada al desembre de 2007, reflecteix també l'augment de la incertesa i la volatilitat dels mercats financers i les borses en el moment de realitzar-se l'enquesta.

Estalvi
Les estimacions sobre la capacitat d'estalvi que tenen els ciutadans de l'Estat han caigut en cinc punts. El president de l'ICO ha explicat que, en un moment en què des de diversos fòrums s'adverteix d'una baixada dels tipus del BCE per a l'abril o el maig, l'impacte de la inflació en els salaris pot dur-nos a la percepció que la capacitat d'estalvi "potser no és tan elevada".

No obstant això, Martínez ha remarcat la fortalesa de l'economia de l'Estat i, encara que ha evitat fer cap tipus de previsió, sí que ha ressaltat que el creixement del PIB supera en quatre desenes el potencial de creixement que li assignen els organismes internacionals. "No és just dir que aquest creixement és dolent", va afirmar Martínez.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.