Economia

Llum verda a la rebaixa de les comissions hipotecàries

Finances

Els subscriptors d'hipoteques tindran a partir d'ara alguna preocupació menys quan subscriguin un crèdit per cobrir l'elevat preu del seu habitatge. Després d'un considerable estira-i-arronsa entre els partits que l'han discutit, el Congrés va donar ahir llum verda a la nova llei del mercat hipotecari.
El text, popular per la polèmica que l'ha acompanyat i pel fet que dóna existència legislativa a l'anomenada hipoteca inversa, per la qual un propietari d'habitatge pot rebre una pensió posant la seva vivenda com a garantia, va ser aprovat pel ple del Congrés després del seu pas pel Senat i ha tirat endavant gràcies als pactes del PSOE amb els diferents grups parlamentaris, tret d'IU-ICV.

Tipus variable i fix
Les mesures que més es faran notar seran les que afecten els préstecs subscrits des de l'entrada en vigor de la norma, és a dir, la reducció de l'1% al 0,5% de la comissió màxima per cancel·lació anticipada de la hipoteca o subrogació en les firmades amb tipus d'interès variable. Aquest percentatge es redueix al 0,25% si el crèdit té més de 3 anys.

Alhora, les comissions que estiguin previstes contractualment per amortització anticipada de capital cauran al 0,25% si s'apliquen després dels cinc primeres anys de vida del crèdit. Finalment, en el cas de les hipoteques amb tipus fix, el percentatge del 0,5% només es podrà elevar en casos molt concrets.

Entre les modificacions procedents de la cambra alta destaca una proposta pactada entre PP i PSOE que permet que es puguin realitzar hipoteques inverses no tan sols sobre la vivenda habitual, sinó també sobre la segona residència. El Senat també ha afegit a la nova llei el reconeixement de les hipoteques flotants o de màxims, que garanteixen amb un sol crèdit totes les obligacions que hi pugui haver entre creditor i deutor. L'existència d'aquesta fórmula té raó de ser com a possible finançament de les petites i mitjanes empreses.




Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA

La pedregada afecta més de 1.400 hectàrees de fruita dolça del Segrià

Lleida