Economia

Dilluns negre a la borsa espanyola

Mercats

Ja hi ha qui parla de crac borsari i d'allau d'ordres de venda. L'Íbex-35, l'índex de referència del mercat espanyol, queia a mitja sessió més d'un 5%, tot i que minuts abans ho feia un 7%. I si continuava així, el d'avui seria el descens més gran de l'Íbex des del 14 de setembre del 2001, quan va caure un 5,8%.

A part d'aquesta data, la caiguda més gran experimentada pel selectiu espanyol es va produir el 19 de juliol del 2002, quan va tancar amb una davallada del 4,9%.
El descens d'avui, però, s'explica, segons els experts consultats, per la insatisfacció dels mercats europeus davant el pla de George W. Bush per reactivar l'economia dels Estats Units, fet que s'ha sumat a la tendència iniciada en jornades anteriors.

Així doncs, el nerviosisme dels mercats davant les males dades de l'economia nord-americana s'ha plasmat en el parquet espanyol amb la pèrdua de 944 punts de l'Íbex-35, fins a les 12.711 unitats. D'aquesta manera, el selectiu espanyol ha perdut la barrera psicològica dels 13.000 punts, cota de la qual no baixava des del 4 d'octubre del 2006, quan va tancar en 12.982 unitats.

De fet, tots els valors de l'índex de referència, excepte Colonial, cotitzaven en vermell a aquesta hora, amb davallades de més d'un 8% per a Sacyr; de més del 6% per a Gamesa, Santander i Iberdrola, i de més del 5% per a Bankinter, Enagàs, Acciona i Repsol.

Fins a les 13:00 hores, els inversors havien intercanviat 319 milions d'accions per un valor de 3.700 milions d'euros.

La resta de mercats europeus, per la seva banda, s'apuntaven també importants descensos que superaven el 5,4% a Frankfurt, el 6,7% a París, el 3,7% a Londres, i el 2,6% per cent a Milà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.